x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE - Stirile zilei 28 aprilie 2004

EXTERNE - Stirile zilei 28 aprilie 2004

28 Apr 2004   •   00:00

EXTERNE - Stirile zilei

Noul steag starneste antisemitism

Violentele intre trupele coalitiei si rebelii siiti continua in centrul Irakului, in orasul Najaf, unde 43 de rebeli au fost ucisi in ciocnirile de luni noapte. Intre timp, prezentarea noului proiect de steag al Irakului starneste controverse. Drapelul, o semiluna islamica pe un fond alb, cu doua dungi orizontale albastre, reprezentand raurile Tigru si Eufrat, despartite de o linie galbena, simbolizand minoritatea kurda, a suparat populatia irakiana. Aceasta crede ca steagul aduce, in ceea ce priveste culoarea, cu drapelul Israelului. (Ana Ilie)

Al-Qaeda vroia sa faca 80.000 de victime

Autoritatile iordaniene au anuntat luni seara ca sase membri ai retelei Al-Qaeda, arestati acum o saptamana, au recunoscut ca puneau la cale un atentat chimic de proportii la Amman. Trei camioane, incarcate cu 20 de tone de materiale explozibile si substante letale, urmau sa sara in aer la sediile serviciului iordanian de informatii, al Ambasadei SUA si cel al resedintei de lucru a premierului. Norii toxici rezultati ar fi facut peste 80.000 de victime si 160.000 de raniti. Potrivit Mediafax, seful arestatilor avea stranse legaturi cu liderul Al-Qaeda din Irak. (Victor Rusu)

Clinton, la ora adevarului

Fostul presedinte al SUA, Bill Clinton, isi va lansa in luna iunie volumul autobiografic „My Life" (n.r. - „Viata mea"). Clinton a lucrat doi ani, mai mult decat era prevazut initial, la redactarea cartii, pentru care a incasat deja 10 milioane de dolari. Editura nu a precizat daca volumul ex-presedintelui contine si referiri la scandalul Lewinsky. Detalii au fost publicate in cartea sotiei lui Bill Clinton, Hillary, „Living History" (nr - „O istorie traita"), vanduta in 1.700.000 de exemplare, record pentru cartile de non-fictiune. (Victor Rusu)

Muzeul Holocaustului, acasa la Mussolini

Istoria se dovedeste uneori ironica: vila preferata a dictatorului Benito Mussolini va deveni sediul noului muzeu italian al Holocaustului, destinat comemorarii victimelor evreiesti ale nazismului. Mussolini a fost cel care a dat legea prin care devenea legala discriminarea evreilor in educatie, la locul de munca si in multe alte domenii. Pe de alta parte, pana cand nazistii nu au preluat puterea in Italia, in 1943, evreii italieni nu au fost deportati in temutele tabere de concentrare. (Ana Ilie)
×
Subiecte în articol: externe