x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE/Stirile zilei - 7 august 2004

EXTERNE/Stirile zilei - 7 august 2004

07 Aug 2004   •   00:00

Ungaria - Explozie la artificii

O fabrica de artificii situata in Torokbalint, la 10 km de Budapesta, a explodat provocand moartea a doua persoane si ranirea alor 10. O alta persoana a fost data disparuta si este cautata de pompieri, a declarat Tibor Dobson, purtatorul de cuvant al serviciilor anticatastrofa. Focul a pornit din antrepozitele uzinei, distrugand 5.000 de metri patrati si cinci case din imprejurimi. (Maria Toader)

Scandalul vizelor - Walesa ii scrie lui Bush

Fostul presedinte polonez, Lech Walesa, i-a adresat presedintelui american, George W. Bush, o scrisoare deschisa, in care ii solicita eliminarea vizelor pentru polonezi. Potrivit AFP, in document, Wales ii aminteste liderului SUA de "contributia polonezilor la prosperitatea Americii" si reclama tratamentul "prea putin nobil" la care acestia sunt supusi prin obligativitatea vizelor de intrare in SUA. Problema va fi dezbatuta luni la Casa Alba de catre Bush si premierul polonez, Marek Belka. (Dana Ciuraru)

Elvetia - Timbru postal din lemn

Posta elvetiana a conceput un nou timbru inedit, mai exact, un timbru din lemn. Acesta a fost creat din pin vechi de 120 de ani, pentru a sarbatori Industria Lemnului din Tara Cantoanelor. Timbrul din lemn va putea fi gasit pe piata incepand cu luna septembrie. Elvetienii s-au mai remarcat prin timbrul care miroase a ciocolata, in 2001, iar in 2000, prin cel cu margini dantelate. (Dana Ciuraru)

Marea Britanie - Reguli pentru poze

Marea Britanie a instituit noi reguli pentru fotografiile de identitate din pasapoarte. Astfel, directivele serviciului de pasapoarte stipuleaza clar ca singurele fotografii acceptate vor trebui sa "arate intreaga fata a posesorului, care trebuie se uite fix in obiectiv, cu o expresie neutra, tinandu-si gura inchisa, fara a-si acoperi privirea cu ochelari de soare sau cu suvite de par". (Maria Toader)

SUA - Azil politic pentru un ministru cecen

Ministrului de Externe, Ilias Akhmadov, membru al noii echipe guvernamentale a presedintelui separatist cecen, Aslan Maskhadov, i-a fost acceptata oficial cererea de azil politic de catre autoritatile americane. Lui Askhmadov i s-a oferit chiar si un post in cadrul unei organizatii nonguvernamentale cu sediul in Washington, care ii va acorda o bursa. (Maria Toader)

×
Subiecte în articol: externe