x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Extinderea UE: Macedonia de Nord le cere ţărilor membre să-şi respecte angajamentele şi să înceapă negocierile de aderare

Extinderea UE: Macedonia de Nord le cere ţărilor membre să-şi respecte angajamentele şi să înceapă negocierile de aderare

04 Iun 2019   •   20:45
Extinderea UE: Macedonia de Nord le cere ţărilor membre să-şi respecte angajamentele şi să înceapă negocierile de aderare

Premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, le-a cerut marţi statelor membre ale Uniunii Europene să-şi respecte angajamentele şi să înceapă negocieri pentru aderarea ţării sale, informează AFP.

"Am făcut tot ce ni s-a cerut. Statele membre trebuie să-şi respecte angajamentele şi să înceapă negocieri pentru aderarea noastră. Mingea este în terenul lor", a declarat Zaev în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bruxelles alături de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn.

"O primă dezbatere este prevăzută în timpul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai ţărilor din UE, în iunie, iar Comisia Europeană va face tot posibilul pentru ca o decizie să fie luată vara aceasta", a explicat Jean-Claude Juncker. Următoarea reuniune a miniştrilor de externe consacrată extinderii este prevăzută pentru 18 iunie, la Luxemburg.

Comisia Europeană a recomandat deschiderea de negocieri pentru aderare cu Macedonia de Nord şi Albania, însă mai multe ţări europene, printre care Franţa, frânează perspectivele de aderare ale ţărilor din Balcanii de Vest. Ei consideră că UE a comis deja o eroare atunci când a permis intrarea prea rapidă în ultimii 15 ani a unor ţări din Europa de Est.

"Dacă avem un guvern care a făcut tot ce i s-a cerut şi dacă acest guvern nu este recompensat, atunci nu mai există niciun stimulent", a subliniat Johannes Hahn. "Am încredere că statele membre vor înţelege aceasta", a adăugat el.

"Ne-am făcut treaba 100%. Trebuie să obţinem o dată pentru demararea negocierilor", a insistat Zoran Zaev. "Ştim că nu vom fi membri imediat, însă vrem să începem negocierile", a subliniat el.

Alegerile generale convocate în Grecia de către Tsipras, după înfrângerea sa în alegerile europene, nu ar trebui să aibă niciun impact, a dat la rândul său asigurări Juncker. "Un acord a fost încheiat între două ţări, nu între două guverne, şi nu cred că Grecia va reveni asupra acestui acord după alegeri", a declarat preşedintele Comisiei Europene referindu-se la acordul dintre cele două ţări referitor la numele Macedonia de Nord.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: ue Macedonia de Nord