x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Extrema dreaptă franceză a pierdut alegerile regionale

Extrema dreaptă franceză a pierdut alegerile regionale

13 Dec 2015   •   22:27
Extrema dreaptă franceză a pierdut alegerile regionale
Sursa foto: YOAN VALAT/EPA

Extrema dreaptă franceză a pierdut duminică al doilea tur al alegerilor regionale, nereuşind să obţină victoria în niciuna dintre cele 13 regiuni, în pofida unui succes istoric înregistrat în primul tur, arată sondajele publicate la ieşirea de la urne, transmite AFP.

După ce a obţinut pe 6 decembrie, în primul tur, un scor record de 28% la nivelul întregii ţări, Frontul Naţional condus de Marine Le Pen a sperat ca în turul doi să câştige măcar câteva regiuni ale Franţei, mizând în special pe respingerea de către electorat a partidelor tradiţionale acuzate că nu au soluţii în faţa crizei economice şi că nu au fost capabile să prevină atacurile teroriste de pe 13 noiembrie.

Pentru a zădărnici victoria Frontului Naţional, Partidul Socialist şi-a retras candidaţii din două regiuni, preferând ca acestea să fie câştigate de opoziţia conservatoare decât să ajungă sub conducerea extremei drepte.

Una dintre acestea este chiar regiunea Nord Pas-de-Calais Picardie, unde a candidat Marine Le Pen, ea obţinând, conform unui sondaj, 42% din voturi, cu numai două puncte procentuale mai mult ca în primul tur. Scrutinul din această regiune a fost câştigat de fostul ministru conservator Xavier Bertrand, care a fost votat de 57,7% dintre alegători.

Pe ansamblul ţării, rata prezenţei la urne a fost de circa 60%, cu 10 puncte procentuale peste cea din primul tur. 

×