x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Extrema-dreaptă franceză, propulsată la un nivel fără precedent de Marine Le Pen

Extrema-dreaptă franceză, propulsată la un nivel fără precedent de Marine Le Pen

de Marina Constantinoiu    |    22 Apr 2012   •   18:36
Extrema-dreaptă franceză, propulsată la un nivel fără precedent de Marine Le Pen

"Fiica tatalui ei', Marine Le Pen, fiica lui Jean-Marie Le Pen, si-a depasit maestrul. Candidata la alegerile prezidentiale din Franta al caror prim tur s-a desfasurat duminica, ea a adus extrema-dreapta din Franta la un nivel pe care nu l-a mai atins niciodata pana in prezent. Marie Le Pen a obtinut intre 18,2 si 20 la suta dintre voturi, potrivit estimarilor rezultatelor publicate dupa inchiderea urnelor, relateaza AFP. Rata de participare, conform tuturor institutelor de sondaje, ar fi de cel putin 80 la suta, cu aproximativ patru puncte mai putin decat in 2007 (83,77 la suta), dar net superioara celei din 2002 (71,6 la suta).

Precedentul record pentru extrema-dreapta la un scrutin prezidential dupa 1962 dateaza din 2002, cand tatal ei, Jean-Marie Le Pen, a obtinut spre surprinderea tuturor 16,86 la suta.
Jean-Marie Le Pen a ajuns atunci in turul al doilea al scrutinului prezidential cu presedintele Jacques Chirac, eliminandu-l pe socialistul Lionel Jospin.

Marine Le Pen a promis echilibru bugetar in 2018, iesirea din zona euro si revenirea la franc, monetizarea datoriei publice - ceea ce ar determina Banca Frantei sa tipareasca moneda si sa se substituie pietelor cu scopul de a imprumuta statul. Ea a mai promis si reducerea la 10.000 a numarului de noi imigranti admisi anual in Franta, suprimarea reintregirii familiei si a dreptului de a obtine cetatenia franceza in baza nasterii pe teritoriul francez, expulzarea sistematica a imigrantilor "ilegali", acordarea de responsabilitate penala minorilor in varsta de peste 13 ani, interzicerea "semnelor ostentative" religioase utilizatorilor de servicii publice, acordarea de prioritate francezilor in accesul la locuri de munca si ajutoare sociale, un referendum privind pedeapsa cu moartea. Dar si iesirea din UE, revenirea la frontierele nationale, retragerea imediata a fortelor prezente in Afganistan.

×