x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Exuberanţă în Moldova: Goodbye, Voronin!

Exuberanţă în Moldova: Goodbye, Voronin!

31 Iul 2009   •   00:00

"Goodbye, Voronin!", "Sfârşit de epocă la Chişinău", "Voronin pleacă" - titrează ziarele apărute astăzi la Chişinău, de după alegerile desfăşurate miercuri în Republica Moldova şi în urma cărora comuniştii au pierdut majoritatea parlamentară de care s-au bucurat în ultimii opt ani.



Goodbye, Voronin!, scrie pe prima pagină cu litere mari Jurnal de Chişinău, subliniind că Partidul Comuniştilor este marele învins al scrutinului din 29 iulie, urmând ca formaţiunea actualului preşedinte în exerciţiu să treacă în opoziţie. "S-a tranşat o cotitură istorică. De astăzi, piramida s-a inversat. Puterea devine opoziţie. Şi viceversa. Opoziţia poate prelua puterea. Cele trei partide liberale (Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat şi Alianţa Moldova Noastră - n.red.) vor căuta să găsească un limbaj comun cu Partidul Democrat pentru a crea în parlament o coaliţie postelectorală şi a forma guvernul", constată analistul Petru Bogatu, apreciind că rolul fostului comunist Marian Lupu în înfrângerea partidului comuniştilor este de netăgăduit. Acelaşi analist notează că rezultatele alegerilor de miercuri au şi o semnificaţie geopolitică - poporul a ales Vestul, în dauna Estului, tranşând astfel o cotitură istorică a Chişinăului spre Occident.

Tot în Jurnal de Chişinău, analistul Nicolae Negru consideră că rezultatele alegerilor din Moldova reprezintă şi o înfrângere a celor de la Moscova care l-au susţinut până acum pe Vladimir Voronin. "Rusia a pierdut. A pierdut de fapt nu Rusia, ci politicienii ruşi care şi-au pus în joc autoritatea de dragul unui clan, care au ignorat strigătele de indignare ale moldovenilor, care au aplaudat comportamentul lui Voronin de după protestele din 6-7 aprilie, când sute de tineri au fost snopiţi în bătaie, torturaţi şi umiliţi", scrie Nicolae Negru.

"Lupu a intrat în stâna comuniştilor, Voronin pleacă", scrie pe prima pagină şi ziarul Timpul, salutând înfrângerea comuniştilor şi rolul fostului şef al parlamentului, Marian Lupu, în debarcarea de la guvernare a actualei puteri. Opoziţia a câştigat alegerile, dar drumul spre democraţie este lung, ţine să sublinieze în editorialul său directorul ziarului, Constantin Tănase. "La 29 iulie, a căzut ultimul regim comunist din Europa, iar Republica Moldova a ales calea spre democraţie. A ales-o, dar până a ajunge la ea, la democraţie, drumul e lung... După aceşti opt ani de comunism, societatea moldoveană trebuie să treacă printr-un dureros proces de dezintoxicare, de dezinfecţie morală şi ideologică. Însănătoşirea morală a societăţii moldovene după înlăturarea comuniştilor este o sarcină cu mult mai dificilă decât propriu-zis înlăturarea lor", adaugă editorialistul, ca un semnal pentru ceea ce are de făcut opoziţia.

Oficiosul guvernamental Moldova Suverană este convins însă că Partidul Comuniştilor a câştigat cu un scor categoric alegerile anticipate din 29 iulie. "Victoria categorică a comuniştilor în scrutinul repetat este un semnal clar transmis în exterior că, fără actualul partid de guvernământ şi fără Vladimir Voronin pentru cel puţin patru ani, în acestă ţară nu se poate obţine nimic în afară de haos", crede Moldova Suverană în timp ce rezultatele alegerilor din 29 iulie conturează o cu totul altă perspectivă.

×
Subiecte în articol: alegeri moldova 2009