x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Exxon anunță reducerea semnificativă a investițiilor în acest an

Exxon anunță reducerea semnificativă a investițiilor în acest an

07 Apr 2020   •   16:50
Exxon anunță reducerea semnificativă a investițiilor în acest an

Concernul petrolier american Exxon Mobil îşi reduce cu 30% cheltuielile de investiţii în 2020, cel mai redus nivel din ultimii patru ani, şi amână proiecte majore, transmite Reuters. Exxon este prezent și pe piața din România. 

Compania estimează că investiţiile  vor scădea la 23 de miliarde de dolari, dar a avertizat că cifra ar putea fi mai mică. Este a doua mare scădere a bugetului din istoria modernă a companiei, după cea din 2016.

Înainte de criza generată de pandemia cu coronavirus, Exxon se aştepta să cheltuiască până la 33 de miliarde de dolari în 2020, faţă de 26 de miliarde de dolari anul trecut.

Cea mai mare parte a reducerilor privesc Bazinul Permian din Texas şi zăcământul din New Mexico. Va fi amânată și decizia finală de investiţii la proiectul de gaze naturale lichefiate din Mozambic şi activitatea la zăcământul din largul coastei Guyanei.

Capitalizarea bursieră a Exxon a scăzut cu 42%, în urma reducerii preţului ţiţeiului.

Şi alte mai mari companii mondiale de petrol şi gaze au anunţat că îşi reduc cheltuielile în 2020 ca urmare a reducerii cererii şi a cotaţiei ţiţeiului, în urma războiului preţurilor între Arabia Saudită şi Rusia.

Reducerile deja anunţate de opt companii petroliere majore, printre care Saudi Aramco şi Royal Dutch Shell, ajung la 28 de miliarde de dolari, sau o scădere de 20% faţă de planurile iniţiale de cheltuieli, de 142 de miliarde de dolari.

Grupul britanic BP  şi-a redus planul de cheltuieli pentru 2020 cu 25% şi va scădea nivelul producţiei din SUA.

Producătorul brazilian de petrol Petrobras reduce producţia, amână plata dividendelor şi reduce planul de investiţii.

Datoria combinată a Chevron, Total, BP, Exxon Mobil şi Royal Dutch Shell se ridica la 231 miliarde de dolari în 2019, aproape de nivelul de 235 miliarde de dolari atins în 2016 când cotaţia barilului de petrol a scăzut sub 30 de dolari.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a scăzut cu 1,06 dolari, ajungând la închidere la 33,05 dolari. În primul trimestru din 2020 s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al preţului ţiţeiului din ultimii 18 ani, după măsurile adoptate pentru stoparea răspândirii pandemiei cu coronavirus care au redus cererea de ţiţei pe plan global.

×
Subiecte în articol: exxon