x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reteaua Facebook, acuzata de cenzura in Vietnam

Reteaua Facebook, acuzata de cenzura in Vietnam

10 Apr 2018   •   14:36
Reteaua Facebook, acuzata de cenzura in Vietnam

Un grup de 50 de opozanti, bloggeri si aparatori ai dreptului omului din Vietnam i-au adresat lui Mark Zuckerberg o scrisoare deschisa, prin care acuza Facebook de intelegere secreta cu regimul autoritar al tarii.

 

Autorii scrisorii deplang o crestere a numarului de "conturi suspendate si suprimari de continut" incepand din 2017. In aprilie anul trecut, regimul comunist din Vietnam a anuntat ca Facebook a acceptat sa retraga continutul care violeaza legislatia locala, fiind vorba in special de informatii false si conturi deschise sub nume false. Intelegerea nu facea referire explicita la continuturile anti-regim.

"Se pare ca dupa acest acord de coordare cu un guvern care s-a remarcat prin masurile chemate sa impiedice libera exprimare in online si prin a-i arunca dupa gratii pe militanti, suspendarea conturilor nu a facut decat sa sporeasca", afirma in cntinuare semnatarii scrisorii.

Unul dintre acestia, disidentul Le Van Son, a explicat ca pagina sa de Facebook a fost frecvent cenzurata si temporar inchisa dupa ce si-a exprimat sprijinul pentru un grup militantii trimisi in judecata. "Contul meu de Facebook reflecta opiniile mele si imi permite sa vorbesc despre democratie, libertatea presei si de exprimare in Vietnam, a explicat Le Van Son.

"Nu am incalcat niciodata regulile postand fotografii deplasate, informatii mincinoase sau lansandu-ma in critici umilitoare", a insistat el.

Anul trecut, Vietnamul a infiintat un departament cu 10.000 de angajati a caror misiune este de a "vana ideile indraznete de pe retelele de socializare". Unitatea, ce-si desfasoara activitatea sub egida armatei, este acuzata de opozitie ca saboteaza paginile de comentarii pro-guvernamentale. 

×