x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Familia iranienei ucise a fost gonită de-acasă

Familia iranienei ucise a fost gonită de-acasă

25 Iun 2009   •   00:00

Autorităţile iraniene i-ar fi obligat pe membrii familiei tinerei Neda Agha Soltan, împuşcată în timpul protestelor postelectorale de la Teheran, să-şi părăsească locuinţa din capitala iraniană, după ce imaginile şocante ale morţii ei au făcut încojurul lumii, scrie The Guardian, în ediţia online.



Vecinii spun că familia tinerei nu mai locuieşte în apartamentul din Strada Meshkini din estul Teheranului, fiind obligată să se mute după moarte femeii. Poliţia nu a predat cadavrul familiei, organizarea funeraliilor a fost anulată, corpul neînsufleţit a fost îngropat fără ştirea familiei, iar Guvernul a interzis organizarea de ceremonii de funerare în moschei.

"Nu ştim decât că ei (familia) au fost obligaţi să-şi părăsească apartamentul", spune un vecin. Publicaţia britanică nu a reuşit să-i contacteze direct pe membrii familiei pentru ca aceştia să confirme dacă au fost obligaţi să plece.

DOLIU INTERZIS
Guvernul îi acuză pe protestatari de moartea tinerei Neda Soltan, prezentând-o ca un martir al Miliţiei basij. Javan, o publicaţie pro-guvernamentală, a mers până acolo încât l-a acuzat pe recent expulzatul corespondent BBC, Jon Leyne, că ar fi angajat "asasini" care să o împuşte pentru ca el să poată realiza un film documentar.

Soltan a fost împuşcată mortal sâmbătă seară, în apropierea locului unde au avut loc ciocniri între militanţii proguvernamentali şi demonstranţi, devenind un simbol al mişcării iraniene de protest. Preşedintele Barack Obama a vorbit despre "imaginea dureroasă" a clipelor morţii tinerei, la conferinţa de presă pe care a susţinut-o miercuri.

Vecinii nu doar din blocul unde locuia familia victimei, ci şi din alte clădiri din apropiere, au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de moartea femeii, dar Poliţia s-a grăbit să elimine orice semne de tristeţe publică şi a sosit imediat ce a aflat că un prieten al acesteia a venit la apartamentul familiei.

Conform tradiţiei persane, familia a pus pe clădire un anunţ funerar şi un banner negru pe clădire. Dar poliţiştii le-au dat jos, refuzând să permită familiei să manifeste orice formă de tristeţe. A doua zi, familia a fost obligată să se mute. De atunci, vecinii au primit telefoane suspecte care îi avertizau să nu discute cu nimeni despre moartea fetei şi să nu protesteze.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe familia