x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fanaticul norvegian a acţionat singur

Fanaticul norvegian a acţionat singur

de Anca Aldea    |    27 Iul 2011   •   21:00
Fanaticul norvegian a acţionat singur

Aceasta tara "nu va ceda in fata indi­mi­darilor si a amenintarilor", a de­cla­rat premierul norvegian, Jens Stol­tenberg, raspunzand astfel criticilor conform carora serviciile de securitate au reactionat lent la atacurile comise vinerea trecuta de Anders Beh­ring Breivik. Un supra­vie­tuitor al masacrului a declarat ca "po­litiei i-a trebuit un timp infinit" sa ras­pun­da la apelurile de ajutor. Un altul a pre­cizat ca politistii le-au ce­rut ri­ve­ra­nilor de pe insula Utoeya sa nu se apropie, cu vaporul, de malul pe care se aflau victimele. Recoman­da­rea nu a fost urmata, astfel ca zeci de tineri au putut fi salvati din infern, scrie Nouvel Observateur, citat de Agerpres. Pe de alta parte, o alerta declansata ieri la Gara Centrala din Oslo s-a dovedit falsa. Politia a eva­cuat mare parte din cladire, dupa ce a fost gasit un bagaj suspect intr-un autobuz.

Seful Serviciului de Securitate din cadrul Politiei norvegiene, Janne Kristiansen, a tinut sa precizeze ca, in urma datelor analizate pana in prezent, Anders Behring Breivik a actionat singur si nu au fost gasite legaturi intre el si extremisti de dreapta din Marea Britanie, asa cum marturisise chiar atentatorul, informeaza BBC. In paralel, anchetatorii incearca sa dea de urma celor aproximativ o mie de destinatari carora Anders le-a trimis, inaintea atacurilor, manifestul de 1.500 de pagini, scris de-a lungul anilor. De­putatul belgian Tanguy Veys, membru al partidului de dreapta Vlaams Belang, spune ca un sfert din destinatari locuiesc in Marea Britanie, iar ceilalti in Italia, Franta, Germania etc., informeaza The Guardian.

Ancheta din Norvegia a depasit granitele tarii. In Polonia, Parchetul din orasul Wroclaw a anuntat ca l-a intervievat deja pe patronul firmei de chimicale de unde se aproviziona Anders. Anchetatorii investigheaza totodata si pista belarusa, dupa ce s-a descoperit ca Anders a vizitat, in 2005, Belarusul, informeaza Itar-Tass. In Germania, ministrul de Interne Hans-Peter Fridrich a avertizat ca exista posibilitatea ca o aripa periculoasa a extremei-dreapta germane sa comita acte inspirate de atentatele din Norvegia, informeaza Rheinische Post si AFP. Potrivit Biroului pentru Protectia Consti­tu­tiei, in 2010, in Germania erau inre­gistrate 219 organizatii si 25.000 de simpatizanti ai extremei-dreapta, si 5.000-6.000 de neo­na­zisti.

Anders Breivik, izolat intr-o celula de 7 mp
Tanarul in varsta de 32 de ani, care a ucis cu sange rece 76 de persoane, se afla in prezent in arest preventiv, la penitenciarul Ila din orasul Sandvika. Sta singur intr-o celula de 7 metri patrati si este pazit in permanenta pentru "a se preveni sinuciderea", scrie ziarul norvegian Verdens Gang, citat de Agerpres. Are strictul necesar – un pat, un scaun, o masa, o toaleta. Nimic in plus. In prima luna, el nu are voie sa interactioneze cu alti detinuti, ci doar cu avocatul sau si cu politia. In a doua luna, ar putea fi ridicate aceste constrangeri. In curand, el urmeaza sa fie vizitat de doi psihiatri medico-legali – aceasta procedura ar putea dura mai multe luni - care vor stabili starea mentala a detinutului. (Anca Aldea)

×