x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fără precedent în America: deţinuţii, eliberaţi cu sutele

Fără precedent în America: deţinuţii, eliberaţi cu sutele

de Mihaela Biliovschi    |    27 Feb 2013   •   16:21
Fără precedent în America: deţinuţii, eliberaţi cu sutele
Corespondent Washington D.C

Decizia este efectul măsurilor de semi-austeritate care trebuie aplicate de la 1 martie


Într-un efort de a ilustra impactul problemelor financiare asupra vieții publice, serviciul de Imigrație şi Vămi (ICE) a eliberat sute de imigranți din arest.
Decizia de punere în libertate reprezintă efectul măsurilor de semi-austeritate pe care instituțiile statului vor fi nevoite să le aplice începând cu 1 martie. Administrația Obama a dorit, astfel, să ”ilustreze” pentru americani urmările negative ce le pot avea reducerile masive şi unilaterale de la bugetele instituțiilor Guvernului, sau ”sechestrul”, cum a fost numit compromisul semnat în lege de către preşedinte în 2011.

Perspectivă

Situația ar putea fi evitată numai dacă Congresul ajunge la un alt compromis până la 1 martie, menit să reducă 1,2 trilioane de dolari în următorii 10 ani din totalul de 16 trilioane ce reprezintă datoria țării.
Deşi autoritățile au ținut secret numărul imigranților eliberați, mass-media americane speculează că acesta ar fi de ordinul sutelor.
În total, Serviciul de Imigrație trebuie să asigure 34.000 de ”paturi” pentru cei prinşi trecând granița ilegal. În medie, un deținut costă statul între 122 şi 164 de dolari pe zi. 
Dacă toți imigranții ilegal ar fi eliberați din detenție, instituția ar economisi 1,5 miliarde de dolari pe an.

Imigranţii eliberaţi nu scapă de deportare


Purtătoarea de cuvânt desemnată de ICE, Barbara Gonzalez, a declarat într-un document oficial că imigranții eliberați nu scapă de riscul deportării, dacă o instanță de judecată decide acest lucru. Dar pentru că incertitudini financiare amenință Guvernul, instituția a fost nevoită să elibereze unii dintre imigranții deținuți pentru a ”asigura că nivelul detenției rămâne în limita bugetului curent al ICE”. Imigranții ilegal nu sunt complet scăpați de sub supraveghere. Oficialii se bazează pe buna lor credință, iar unii dintre aceştia vor fi monitorizați electronic.

Roşii de mânie

Republicanii, aşa cum era de aşteptat, sunt extrem de supărați pe decizia Administrației şi îl acuză pe Obama că sacrifică securitatea străzilor țării pentru a-şi împinge agenda electorală cu forța.
Pentru susținătorii reformei în imigrație, punerea deținuților în libertate este o veste excelentă, şi nu numai. Aceştia au confirmat că decizia nu are precedent în istoria țării. Deşi străini ajunşi pe căi ilegale în țară au fost eliberați condiționat din detenție în mod constant, nu s-a mai văzut niciodată ca sute dintre ei să fie eliberați pe străzi în termen de câteva ore.

”Nu trebuie să aşteptăm o criză inventată în Washington pentru a determina agențiile de imigrație să ia măsuri concrete pentru a folosi banii Guvernului în mod inteligent sau pentru a menține familiile împreună”, a spus Carolina Canizales, citată de New York Times, lidera celei mai mari organizații de tineri imigranți ilegal.

”Sechestrul” financiar ce s-ar putea declanşa vineri este urmarea unui compromis între democrați şi Barack Obama pe de o parte, şi republicani pe cealaltă baricadă. Clauza aceasta semnată în 2011 de către preşedinte spune că, dacă Congresul nu votează un buget de semi-austeritate care să reducă din datoria țării prin diminuarea nivelului cheltuielilor bugetare până la 1 martie 2013, atunci vor fi declanşate automat reduceri bugetare la toate instituțiile statului. 

×
Subiecte în articol: detinuti eliberati america decizie masuri