x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fără vize din 28 aprilie. Uniunea Europeană a semnat decizia de eliminare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni

Fără vize din 28 aprilie. Uniunea Europeană a semnat decizia de eliminare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni

03 Apr 2014   •   12:18
Fără vize din 28 aprilie. Uniunea Europeană a semnat decizia de eliminare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi reprezentantul preşedinţiei elene a Consiliului Uniunii Europene, Dimitris Kourkoulas, ministru adjunct al afacerilor externe al Greciei, au semnat astăzi decizia cu privire la eliminarea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova care călătoresc în UE. Decizia va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE la 8 aprilie şi va intra în vigoare la 28 aprilie, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău.

La ceremonia de semnare a fost prezent şi comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmström, care a arătat că liberalizarea regimului de vize reprezintă începutul unui nou capitol al relaţiilor dintre Chişinău şi Bruxelles.

''Până la sfârşitul lunii, cetăţenii moldoveni deţinători ai unui paşaport biometric nu vor mai avea nevoie de viză pentru a călători în zona Schengen pentru şederi de scurtă durată. Aceasta este o mare realizare şi începutul unui nou capitol în relaţiile noastre. Am lansat dialogul nostru în privinţa vizelor cu Republica Moldova în iunie 2010 şi în mai puţin de patru ani călătoriile fără viză în spaţiul Schengen au devenit o realitate pentru cetăţenii moldoveni. Acest lucru arată că eforturile depuse de autorităţile moldovene au dat roade şi că UE îşi asumă angajamente cu ţări terţe care doresc să lucreze cu noi. Posibilitatea de a călători fără viză în spaţiul Schengen pentru perioade scurte va facilita şi mai mult contactele interpersonale şi va consolida legăturile de afaceri, sociale şi culturale dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Acest lucru este şi un exemplu excelent pentru alte ţări din regiune, care demonstrează că un angajament politic puternic şi implementarea efectivă a reformelor aduc rezultate tangibile", a declarat Cecilia Malmstrom, conform Agerpres.

Republica Moldova a parafat şi Acordul de asociere la UE, care îl cuprinde şi pe cel de liber schimb şi care ar urma să fie semnat în luna iunie.

×