x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Curtea Constituţională columbiană a autorizat intrarea în politică a luptătorilor de gherilă

Curtea Constituţională columbiană a autorizat intrarea în politică a luptătorilor de gherilă

29 Aug 2013   •   13:04
Curtea Constituţională columbiană a autorizat intrarea în politică a luptătorilor de gherilă

Curtea Constituţională columbiană a autorizat miercuri o reformă a Constituţiei care va permite intrarea în politică a luptătorilor de gherilă care vor fi depus armele la finalul procesului de pace.

Într-un comunicat, Curtea precizează că amendamentul, intitulat "Cadru juridic pentru pace", aprobat de Congres în 2012, a fost susţinut de şapte de cei nouă membri ai instanţei.

"Este un pas foarte important în această dorinţă pe care o împărtăşesc toţi columbienii, şi anume o ţară în pace", şi-a exprimat satisfacţia preşedintele Juan Manuel Santos.

Pentru ca acest cadru juridic pentru pace să poată fi aplicat, Curtea a decis că este necesară aplicarea unei serii de condiţii, între care "încetarea conflictului armat" cu gruparea demobilizată şi predarea armelor.

În plus, vor fi investigate şi judecate în mod sistematc crime de război şi crime împotriva umanităţii, iar autorii lor pedepsiţi.

Guvernul lui Santos a dorit această reformă, pe care o consideră o bază juridică în vederea încheierii procesului de pace cu gherila comunistă a Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC). 

×
Subiecte în articol: farc columbia