x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fâşia Gaza, în prag de război, avertizează ONU

Fâşia Gaza, în prag de război, avertizează ONU

31 Mai 2018   •   07:02
Fâşia Gaza, în prag de război, avertizează ONU

Ultimul val de violenţe între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a adus Fâşia Gaza în pragul războiului, a declarat în Consiliul de Securitate al ONU coordonatorul Naţiunilor Unite pentru Orientul Mijlociu, Nikolai Mladenov.

 

Interventia lui Mladenov a venit in conditiile in care Consiliul de Securitate nu stie cum sa reacţioneze după cea mai severă confruntare între forţele israeliene şi grupările armate palestiniene de la încheierea conflictului din 2014. "Ultimul ciclu de atacuri este un avertisment pentru toţi că ne aflăm în fiecare zi în pragul războiului", a afirmat Mladenov într-o videoconferinţă de la Ierusalim.

Consiliul s-a reunit de urgenţă la solicitarea SUA care au cerut adoptarea unei declaraţii pentru a condamna cu tărie tirurile de rachete şi obuze asupra Israelului lansate marţi de aripa armată a Hamas şi a Jihadului Islamic. Ca represalii, armat israeliană a lovit zeci de ţinte din Fâşia Gaza.

Kuweitul, membru nepermanent al Consiliului de Securitate care reprezintă ţările arabe, a blocat propunerea americană, insistând că a prezentat proiectul său de rezoluţie pentru rezolvarea crizei, pe care doreste sa-l supuna la vot.

Adresandu-se presei, ambasadorul israelian la ONU, Danny Danon, a apreciat ca americanii, care dispun de drept de veto în Consiliu, se vor opune insa acestui proiect. Reprezentantul Frantei, François Delattre, a denunţat impasul în care se află Consiliul.

"Această tăcere este tot mai grea, tot mai apăsătoare, tot mai asurzitoare, nu este acceptabilă. Nu este acceptabil pentru populaţiile palestiniană şi israeliană care sunt primele afectate de acest conflict. Nu este acceptabil pentru lumea care ne priveşte şi care vede în această tăcere în cel mai bun caz o expresie a neputinţei, dacă nu o dovadă de dispreţ", a declarat diplomatul. AGERPRES

×