x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fata in fata la tv

Fata in fata la tv

27 Sep 2004   •   00:00

Pentru americani a venit momentul adevarului: cei doi candidati la presedintie isi vor specula unul altuia slabiciunile in temuta dezbatere televizata de joi, stiind ca cel care va fi mai stapanit si mai concis va invinge.

ANA ILIE

Pentru cei doi contracandidati in prezidentialele americane, republicanul George W. Bush si democratul John Kerry, se apropie cu pasi repezi cel mai mare test al campaniei electorale: seria celor trei dezbateri televizate in care se vor regasi fata in fata. Electoratul american va avea ocazia sa cantareasca, sa compare si sa evalueze fortele fiecarui candidat, sa se decida si, peste cinci saptamani, sa-l voteze pe cel mai bun. Chiar daca prima dezbatere este stabilita pentru joi, cei doi rivali s-au retras inca dinainte de sfarsitul saptamanii, pentru a se pregati, mai ales sufleteste, pentru marea incercare. De asemenea, Kerry si Bush si-au redus aparitiile publice, pentru a-si pastra fortele.

JOACA TARE. Miza este imensa: de cele trei dezbateri programate de joi pana la data de 14 octombrie depinde soarta viitorului ocupant al Casei Albe. S-a dovedit asta in nenumarate randuri. La fiecare patru ani, zeci de milioane de americani se posteaza in fata televizoarelor, cantarind mesajul, atitudinea si stapanirea de sine pe care o degaja fiecare candidat. Si, asa cum sustine un expert in strategii electorale, cel care va castiga in final este cel care va reusi sa fie "memorabil si concis" pe parcursul celor 90 de minute de transmisie televizata in direct.

DUBII. Dezbaterea se va axa cu siguranta asupra celor doua chestiuni de importanta vitala pentru America: politica externa si securitatea nationala. Desi nu ar trebui sa apara surprize, pentru ca juristii si specialistii pregatesc de saptamani intregi candidatii pentru aceste discutii, este de asteptat ca fiecare sa speculeze slabiciunile rivalului. Tabara democratilor lui Kerry are cele mai multe temeri. Candidatul lor "nu trece dincolo de sticla", nu transmite atat de usor ca rivalul sau Bush, care, desi faimos pentru gafele de proportii, stie sa se faca placut de electorat. Democratii se consoleaza insa cu gandul ca senatorul Kerry este "cerebral", in vreme ce tabara republicanilor jubileaza gandindu-se cum rivalul lui Bush se va incurca in propriile fraze elaborate.

CA LA COMEDIE

Cea mai mare greseala pe care o pot face candidatii este sa se tot gandeasca la marea confruntare televizata, noteaza revista americana Time. "Oamenii se uita la astfel de dezbateri asa cum se uita la serialul de comedie preferat, nu ca la o emisiune foarte serioasa. Alegatorii vor sa vada, de fapt, de care candidat se simt mai apropiatI", sustine Chris Lehane, fostul secretar de presa al lui Al Gore. De exemplu, Ronald Reagan a castigat simpatia americanilor in momentul in care i-a spus lui Jimmy Carter, care ii tot critica pozitia fata de sistemul medical: "Iar incepi?". (Lavinia Tudoran)
×
Subiecte în articol: externe