x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Burghezii favelelor. În ajunul Campionatului Mondial, brazilienii arată că favelele nu sunt atât de rele

Burghezii favelelor. În ajunul Campionatului Mondial, brazilienii arată că favelele nu sunt atât de rele

10 Iun 2014   •   13:55
Burghezii favelelor. În ajunul Campionatului Mondial, brazilienii arată că favelele nu sunt atât de rele

Problema securităţii în timpul Campionatului Mondial de Fotbal, care începe în două zile, a fost des invocată după ce Brazilia a fost desemnată drept ţara gazdă. Cea mai mare temere - favelele - ghetouri care produc infractori şi pot transforma Campionatul Mondial într-un coşmar pentru suporterii străini.

Un reportaj BBC arată, însă, faţa necunoscută a favelelor - clasa de mijloc a acestor "oraşe în oraşe".

Cea mai mare favelă din Rio de Janeiro este Rocinha, unde casele, ca în toate favelele, sunt construite fără un plan prestabilit, creând veritabile labirinturi de clădiri şi alei.

Potrivit unui recensământ din 2010, 70.000 de persoane trăiesc în Rocinha, însă estimările autorităţilor spun că aici ar locui, de fapt, aproximativ 180.000 de persoane.

Ca în orice oraş şi Rocinha are zona "selecte" şi zone nefavorizate. Zonele sărace sunt formate, de obicei, în vârful dealului în care este construită favela, locuri în care nu se poate ajunge decât pe jos.

Totuşi, chiar şi în favelele din Rio, casele făcute din cărămizi şi ciment au apă curentă şi electricitate. O problemă rămâne canalizarea, însă locuitorii au învăţat să improvizeze.

Conform ultimelor studii, 65% din locuitorii favelelor se pot încadra în clasa de mijloc braziliană, ceea ce face ca favelele să nu mai pară ghetourile pe care stereotipurile le zugrăvesc.

Wellington Pereira, un frizer de 44 de ani din Rocinha spune că are o casă confortabilă "cu de toate" - internet, cablu tv, canalizare, apă curentă şi electricitate.

"Rocinha se împarte în oameni care o duc bine, ca mine şi oameni foarte săraci. Este jenant. Într-o ţară aşa bogată ca Brazilia, lucrurile ar trebui organizate mai bine", spune acesta.

Pereira nu este doar frizer, lucrează şi ca poştaş, deşi nu este calificat în această meserie. Fiind de-al casei, însă, acesta împarte plicuri şi în zonele din favelă în care poştaşii oficiali nu îndrăznesc să pătrundă.

Pereira spune că iese foarte rar din favelă, pentru că aici are tot ce îi trebuie - bănci, dispensare, cabinete stomatologice etc.

Un alt iubitor al favelei natale este Carlos Antonio de Souza, de 49 de ani, care lucrează ca ghid pentru turişti. Carlos a învăţat de unul singur engleză, franceză, spaniolă, germană şi italiană, deşi nu a ieşit niciodată din Brazilia.

"N-am vizitat nicio altă ţară, dar toată lumea vine la mine", spune Carlos. Acesta lucrează noaptea la un hotel de Rocinha, ziua organizând tururi în favelă pentru turişti. Carlos spune că turiştii sunt mult mai curioşi să vadă favelele decât brazilienii care nu locuiesc aici.

"Îmi place să străbat la pas favela de sus până jos pentru a le arăta turiştilor că o favelă e un oraş într-un oraş într-un oraş".

Totuşi favelele continuă să aibă pericolele lor. În 2008, guvernul brazilian a introdus Unităţile de Poliţie Pacificatoare (UPP) în favele pentru a descuraja formarea de grupări criminale şi războaiele pentru teritorii.

Programul nu a fost lipsit de controverse, în special anul trecut, când, 10 poliţişti din această unitate au fost acuzaţi că l-ar fi torturat şi ucis pe Amarildo de Souza, un zidar pe care îl interogaseră într-un caz.

Pricilla Azevedo este un maior din cadrul acestor unităţi, care are în subordine 670 de agenţi. Maiorul spune că de la incidentul care a pus UPP într-o lumină proastă, anul trecut, lucrurile s-au îmbunătăţit semnificativ.

Aceasta admite că încă mai există probleme cu găştile care atacă poliţiştii, pentru că îşi pierd teritoriile, însă insistă că favelele încep să devină locuri din ce în ce mai sigure. 

×
Subiecte în articol: favela CM brazilia