x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Femeile din Congo, obligate să întreţină relaţii sexuale în schimbul vaccinului anti-Ebola

Femeile din Congo, obligate să întreţină relaţii sexuale în schimbul vaccinului anti-Ebola

de Georgiana Oprea    |    12 Feb 2019   •   16:47
Femeile din Congo, obligate să întreţină relaţii sexuale în schimbul vaccinului anti-Ebola

Programul de vaccinare anti-Ebola din Republica Democrată Congo se află în mijlocul unui scandal, după ce zeci de femei au afirmat că au fost oligate să întreţină relaţii sexuale în schimbul vaccinului, potrivit The Guardian.

Autorităţile din Republica Democrată Congo, ajutate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au început o campanie de vaccinare. Până acum, aproximativ 80.000 de persoane au fost imunizate. Din august până în prezent, au fost înregistrate 811 cazuri de Ebola, iar 510 persoane au murit.

De la începutul programului de vaccinare, zeci de femei s-au plâns că angajaţii din sănătate le-au solicitat să întreţină relaţii sexuale cu ei, dacă doresc să fie vaccinate.

Cercetările efectuate de câteva ONG-uri au dezvăluit că Republica Democrată Congo se confruntă cu o mare creştere a neîncrederii în activiştii sociali, iar violenţa pe bază de gen este în creştere de la începutul epidemiei de Ebola.

În cadrul unuia dintre studii, mai mulţi respondenţi au spus că unele persoane sunt obligate să întreţină relaţii sexuale pentru a fi vaccinate. Riscul de exploatare sexuală din partea activiştilor anti-Ebola a fost menţionat şi de câteva focus-grupuri.

Câteva rapoarte indică o creştere a violenţei asupra femeilor. Unele femei sunt chiar învinuite de eşecul prevenirii epidemiei, potrivit unor cercetări efectuate de Comitetul Internaţional de Salvare. Mai mult, femeile care sunt responsabile de îngrijirea bolnavilor şi de educarea copiilor sunt subiectul unor presiuni puternice din partea societăţii.

Un participant al unui focus-grup a spus că femeile sunt izolate în timpul menstruaţiei şi sunt acuzate că poartă virusul.

Situaţia a intrat în atenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

×