x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fenomen atmosferic misterios, surprins de astronauţi deasupra statului Myanmar din sud-estul Asiei (VIDEO)

Fenomen atmosferic misterios, surprins de astronauţi deasupra statului Myanmar din sud-estul Asiei (VIDEO)

15 Iul 2012   •   07:40
Fenomen atmosferic misterios, surprins de astronauţi deasupra statului Myanmar din sud-estul Asiei (VIDEO)

Astronautii Statiei Spatiale Internationale au reusit sa fotografieze un fenomen atmosferic misterios, cunoscut sub denumitrea de "red sprite", care s-a produs in timpul unei furtuni, la mare altitudine deasupra unui fulger, informeaza Daily Mail.

Imaginile au fost obtinute de catre astronautii din cadrul Expeditiei 31, pe cand acestia se aflau la bordul Statiei Spatiale Internationale. Grandiosul fenomen a fost surprins la mare altitudine deasupra statului Myanmar din sud-estul Asiei.

Fenomenele "red sprite" sunt descarcari electrice care se extind la inaltimi de pana la 88,5 kilometri deasupra unui fulger. Fenomenul natural nu poate fi observat de la sol si de aceea a ramas necunoscut pana in secolul XX. El a fost fotografiat pentru prima oara in anul 1989, din greseala.

Deseori sunt confundate cu fulgerele din straturile superioare ale atmosferei. Totusi, sunt fenomene care au la baza plasma rece si nu ating temperaturile ridicate ale fulgerelor troposferice.

In general, sunt asociate cu furtuni puternice, cu toate ca mecanismul exact al aparitiei lor nu este cunoscut inca de lumea stiintifica.

Deoarece apar deasupra stratului de nori in care au loc furtunile, e putin probabil ca Descarcarile Sprite sa fie observate de pe Pamant. Cu toate acestea, timp de decenii, pilotii avioanelor au raportat aparitia acestor fenomene, dar de-abia din anii 90 au inceput sa fie fotografiate.

Oamenii de stiinta care le-au studiat sunt de parere ca observarea unor Descarcari Sprite pe alte planete poate duce la identificarea unor medii ambiante propice vietii.

×