x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FENOMEN MISTERIOS în Washington şi Oregon. Experţi americani: Încă nu avem nicio explicaţie! (VIDEO)

FENOMEN MISTERIOS în Washington şi Oregon. Experţi americani: Încă nu avem nicio explicaţie! (VIDEO)

10 Feb 2015   •   10:42
FENOMEN MISTERIOS în Washington şi Oregon. Experţi americani: Încă nu avem nicio explicaţie! (VIDEO)

O substanță descrisă ca o "ploaie lăptoasă" a acoperit părți din statele Washington și Oregon, însă originea sa a rămas deocamdată un mister pentru specialiști, relatează CNN.

"Am primit rapoarte despre ceva alb pe vehicule. Mai mult decât probabil este vorba despre cenușă de la vulcanul Shiveluch", au precizat într-o declarație oficiali locali pentru situații de urgență.

Vulcanul, situat pe peninsula Kamceatka din nord-estul extrem al Rusiei, a aruncat un nor de cenușă la înălțimea de peste 20.000 de metri la sfârșitul lunii ianuarie afectând o zonă întinsă, inclusiv statele Washington și Oregon, au menționat sursele.

Într-o postare actualizată, oficialii locali informează că acest fenomen ar putea fi rezultatul unor cauze variate.

"Substanța este probabil cenușa de la vulcanul Shiveluch însă există o întreagă serie de vulcani încă activi iar sursa prafului nu a fost confirmată științific, ceea ce lasă deschisă ipoteza că cenușa ar putea proveni de la un vulcan din altă parte a lumii, a mai precizat sursa. Fluxul de aer puternic dinspre sud ar fi putut aduce cenușa de la un vulcan activ din sud-vestul Colima, Mexic, din apropiere de Guadalajara, care a erupt miercurea trecută. Dar dacă mergem spre vest, ajungând în estul Rusiei, întâlnim acolo un alt vulcan activ", a declarat pentru CNN meteorologul Derek Van Dam.

Cauze mai plauzibile ale fenomenului ar fi vânturile puternice din zonă sau cenușa provenită din incendiile de anul trecut din sud-estul statului Oregon și sud-vestul statului Idaho.

"Încă nu avem un răspuns definitiv", a postat U.S. National Weather Service pe Facebook.

Van Dam susține că singura cale de a afla este efectuarea de teste științifice privind compoziția chimică a acestei substanțe, acesta fiind cel mai bun indiciu pentru rezolvarea misterului.

 
 

×