x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fenomenul Klau-Kids. Bande de copii din România şi Bulgaria au băgat spaima în clienţii bancomatelor din Germania

Fenomenul Klau-Kids. Bande de copii din România şi Bulgaria au băgat spaima în clienţii bancomatelor din Germania

de Istvan Deak    |    30 Apr 2013   •   16:42
Fenomenul Klau-Kids. Bande de copii din România şi Bulgaria au băgat spaima în clienţii bancomatelor din Germania

Poliţia germană atrage atenţia locuitorilor asupra atacurilor şi tentativelor de furt care au loc în preajma bancomatelor. Ultimul incident a avut loc chiar zilele trecute, când trei copii au atacat o femeie la un bancomat imediat după ce aceasta a introdus codul PIN, informează Der Westen. „Cei trei copii, cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani, au început să o busculeze pe femeia de 35 de ani, iar în momentul în care aceasta a încercat să se apere, ei au început să o lovească cu pumnii şi picioarele. Un poliţist aflat în zonă a intervenit prompt, dar a fost muşcat de mână de unul dintre copii”, susţine sursa citată. 

Atacuri zilnice

„De un an, astfel de incidente au loc aproape zilnic. Iniţial se axau pe furtul din haine şi poşete, dar de un an de zile au trecut la atacarea clienţilor la bancomate şi la intrările din bănci”, susţine Ramon der Maat din partea Poliţiei Duisburg. În consecinţă, mai multe sucursale ale băncilor germane au instalat panouri la intrare prin care avertizează clienţii asupra pericolului de a fi atacaţi. „Din datele poliţiei reiese că de cele multe ori copiii provin din România şi Bulgaria. Ei sunt specializaţi în astfel de atacuri. Sumele sustrase variază între 300 şi 1000 de euro. Ei au invadat Regiunea Ruhr şi sunt în căutarea victimelor perfecte”, scriu jurnaliştii germani.

În căutarea victimei perfecte

„Exista deja un scenariu tipizat pentru aceste atacuri. Banda de tineri sau copii urmăreşte cu multă atenţie şi răbdare ce se petrece în jurul bancomatului. În momentul în care victima ideală a introdus codul PIN în bancomat, copiii intervin rapid şi o roagă să le semneze o hârtie sau să facă o donaţie, blocându-i orizontul vizual cu o hârtie sau un formular. În acest timp, un al doilea copil tastează repede suma care urmează să fie scoasă de pe card şi colectează banii. Victimele perfecte sunt persoanele vârstnice, însă în ultimul timp atacurile s-au axat şi pe femei tinere. Unele bănci au renunţat să se limiteze doar la panouri de avertizare şi au început să posteze agenţi de securitate în preajma bancomatelor. În acele zone, numărul atacurilor s-a diminuat”, spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei Dortmund, Manfred Radecke.

Lipsă de soluţii

Autorităţile germane susţin că vârsta atacatorilor îi împiedică să soluţioneze definitiv problema. „Cei care au sub 14 ani nu pot răspunde legal pentru faptele lor. Fiind vorba de minori, de cele mai multe ori ei nu ajung în faţa unui judecător şi nu îi putem reţine mai mult de câteva ore. Dacă micii delincvenţi pot dovedi că au un domiciliu stabil în Germania, atunci ne este imposibil să convingem un judecător că ei trebuie arestaţi preventiv. Dacă îi prindem în flagrant, atunci de cele mai multe ori ei ajung la Oficiul pentru Protecţia Minorului şi de acolo sunt iar pe străzi. Vine cineva după ei, îi urcă în maşină şi au dispărut. Iar povestea începe de la capăt.”, explică Frank Scheulen de la Comandamentul Regiunii Ruhr. „Copiii nu acţionează din propria iniţiativă. Oamenii din umbră deţin controlul asupra lor. Ei îi antrenează şi îi trimit pe stradă. Riscul pentru aceşti adulţi este aproape inexistent. Singura lor misiune vizibilă este să colecteze de la Centrul pentru Minori, copiii pe care am reuşit să îi prindem”, a încheiat Radecke.

Klau-Kids


Presa germană abundă de relatări despre bandele de copii români şi bulgari care dau mari bătăi de cap autorităţilor germane, numiţi sugestiv Klau-Kids, „copiii furăcioşi”. „De la aderarea României la UE a crescut numărul copiilor care fură pe străzile capitalei Berlin. Sunt doar nişte copii, dar îşi permit încălţăminte scumpe, joacă biliard şi seara merg acasă cu taxiul. Casa lor este de cele mai multe ori Centrul pentru Minori. Ei nu păţesc nimic, fiindcă vârsta lor împiedică autorităţile să ia măsuri severe împotriva lor. Micii domni despre care vorbim sunt copiii furăcioşi din România”, scrie Der Spiegel. O întâmplare similară este scoasă în evidenţă de presseportal.de. „Doi băieţi de 12 şi13 ani au reuşit să sustragă 50 de euro unei femei de 87 de ani. Incidentul a fost remarcat de o doamnă de 50 de ani, care a încercat imobilizarea celor doi copii. Mai mulţi martori au sărit în ajutorul ei. Copiii au ajuns la secţia de poliţie. Trucul a fost simplu. Unul dintre copii a cerut o donaţie pentru surzi şi orbi. În timp ce femeia căuta câteva monede, celălalt copil i-a sustras 50 de euro”, scrie presseportal.

Prinse în flagrant


RP Online relatează un incident similar din Monchengladbach. „Atenţie, Klau-Kids au împânzit oraşul Monchengladbach. Două fete din Bulgaria în vârsta de 13 şi 17 ani au fost prinse în flagrant în timp ce au furat portmoneul unei doamne. Cu doar 10 minute înainte, ele furase o geantă uitată de o mamă lângă un cărucior. Cele două au ajuns la secţia de poliţie, unde s-a constatat că au un cazier bogat în furturi de bunuri personale. Nu au fost deloc impresionate, s-au lăsat amprentate, iar după câteva ore au fost eliberate”, scrie RP Online. În oraşul Koln, poliţia ia în serios ameninţarea fenomenului Klau-Kids şi a mandatat mai mulţi poliţişti să patruleze prin oraş îmbrăcaţi în turişti, relatează Express. Demersul a dat roade. După doar câteva ore, în zona Domului din Koln, o fată minoră a fost prinsă în flagrant şi arestată. Ea făcea parte dintr-o bandă care opera la nivel internaţional.

×