x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fericirea Internă Brută a atins o nouă cotă

Fericirea Internă Brută a atins o nouă cotă

13 Oct 2011   •   21:00
Fericirea Internă Brută a atins o nouă cotă

Noua regina a Bhutanului, o tanara in varsta de 21 de ani care provine dintr-o familie destul de obisnuita si care studiaza la Regents College din Londra, a fost incoronata ieri-dimineata in regatul din Himalaya care numara doar 700.000 de suflete. Ceremonia a fost organizata in fortareata monastica de la Punakha. Regele Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, in varsta de 31 de ani, a pus coroana pe capul lui Jetsun Pema, oficializand prin acest gest uniunea lor. Ceremonia a vut loc la trei ani dupa ce actualul rege a fost incoronat in aceeasi fortareata construita in urma cu patru secole.

Cei doi tineri au sosit la ceremonia de nunta separat, la putin timp dupa rasarit, in sunetul instrumen­telor muzicale traditionale si in nori de tamaie, escortati de calugari in robe rosii si de oficiali ai casei regale imbracati in tinuta traditionala 'gho'.

O data cu incoronarea reginei, vizibil emotionata, cei doi au sustinut un ritual de purificare in timp ce mii de locuitori ai acestei zone montane se adunasera la portile fortaretei.

Astrologii Casei Regale au avut ulti­mul cuvant la organizarea ceremoniei de ieri – ei au ho­tarat data si ora la care mirele si mi­rea­sa isi jura credinta si dragoste pana la sfarsitul vietii.Timp de trei ore, nun­tasii au participat la o serie de spec­tacole traditionale de dans si muzica pentru a sarbatori uniunea regala.

In pofida unei evidente deschideri catre modernitate din perioada re­centa, regatul, celebru si pentru indica­torul sau economic general FIB (Fericirea Interna Bruta), folosit in locul obisnuitului PIB (Produsul In­­­tern Brut), nu si-a ascuns deloc man­dria de a-si pastra traditiile an­cestrale. Monarhie absolutista pana in 2008, Buthanul este in pre­zent o monarhie parlamentara, in timp ce religia oficiala, budismul, con­tinua sa-si faca simtita influenta asupra tuturor sectoarelor vietii publice.

Incoronat in 2008, la varsta de 28 de ani, 'regele dragon' Jigme Khesar Aamgyel Wamg­chuck este licentiat la Oxford in relatii internationale si stiinte politice. Tanarul Jigme i-a urmat la tron tatalui sau, care s-a hotarat, in decembrie 2005, sa abdice in favoarea fiului, anuntand in acelasi timp instaurarea in 2008 a unei monarhii parlamentare. Fostul rege a devenit si el suveran la 17 ani, la moartea tatalui sau, si dorea ca fiul lui sa nu treaca prin aceleasi etape: 'De ce sa fie incoronat un mostenitor doar cand natiunea este in doliu dupa ultimul rege?', spunea el.

In 2008, in acest mic regat budist, situat la poalele muntilor Himalaya, au avut loc primele alegeri democratice in Camera Inferioara a Parlamentului, castigate fara drept de apel de partidul monarhist. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: externe