x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fidel Castro, uimit că e încă în viaţă. Fostul lider a vorbit despre boala fatală care l-a făcut să predea puterea prea devreme

Fidel Castro, uimit că e încă în viaţă. Fostul lider a vorbit despre boala fatală care l-a făcut să predea puterea prea devreme

15 Aug 2013   •   15:24
Fidel Castro, uimit că e încă în viaţă. Fostul lider a vorbit despre boala fatală care l-a făcut să predea puterea prea devreme

Fostul lider comunist al Cubei, Fidel Castro, a povestit, într-un eseu, că este uimit să fie încă în viaţă, după ce, în 2006, a fost diagnosticat cu o boală fatală la stomac.

"Pe 26 iulie 2006 m-am îmbolnăvit grav. Imediat ce am înţeles că era ceva definitiv, n-am ezitat nicio secundă să renunţ la funcţia mea. Îmi mai rămânea doar să termin (cartea) "Cien horas con Fidel" (100 de ore cu Fidel). Eram ţintuit la pat, mă temeam să nu-mi pierd cunoştinţa în timp ce dictam, uneori adormeam brusc. Nici prin gând nu-mi trecea că viaţa mea se va mai prelungi încă şapte ani", a povestit Castro, care a împlinit 87 de ani, marţi.

Castro a amintit, în acelaşi eseu, şi de relaţiile Cubei cu URSS, după moartea lui Brejnev.

"După moartea sa (Brejnev), la 10 noiembrie 1982, a fost succedat de Iuri Andropov, directorul KGB, care a preluat funcţia de preşedinte al URSS. Era un bărbat serios, aşa mi s-a părut, de asemenea foarte sincer. Ne-a spus că dacă vom fi atacaţi de Statele Unite va trebui să luptăm singuri. L-am întrebat dacă ne poate furniza arme gratuit, aşa cum se întâmplase până atunci. A răspuns că da şi i-am comunicat: "nu vă faceţi griji, trimiteţi armele, că de invadatori ne ocupăm noi". Eu şi alţi tovarăşi, însă, eram informaţi că era foarte periculos ca inamicul să afle această informaţie", a povestit Castro, adăugând că a preferat să ia arme de la Coreea de Nord.

"Am decis să solicităm altor prieteni arme pentru a dota un milion de soldaţi cubanezi. Tovarăşul Kim Il Sung, un veteran şi un soldat impecabil, ne-a trimis un milion de puşti mitralieră AK fără să ceară o centimă".

Aceste mărturisiri vin în plin scandal cauzat de capturarea în Canalul Panama a unei nave nord-coreene care avea armament cubanez nedeclarat, inclusiv două avioane de luptă fabricate în URSS.

Cuba a afirmat că armele erau trimise în Coreea de Nord pentru a fi reparate. 

×
Subiecte în articol: fidel castro iuri andropov brejnev