Fidel Castro, la 90 de ani: retras, dar omniprezent în Cuba
La sosirea sa la putere, Fidel Castro nu dorea nici statui, nici străzi cu numele său şi totuşi imaginea părintelui Revoluţiei cubaneze, la zece ani de la retragerea politică, rămâne omniprezentă în insula comunistă, scrie vineri AFP.
Într-un portret difuzat cu o zi înainte ca liderul cubanez să împlinească 90 de ani, AFP relevă că, în ochii turiştilor, tot mai numeroşi în Cuba, figura lui Castro reprezintă una din marile atracţii ale ţării, concurată doar de aceea a lui Ernesto 'Che' Guevara, alt simbol revoluţionar, executat acum aproape 49 de ani în Bolivia.
"Este dificil totuşi să te intersectezi din întâmplare cu Fidel Castro, retras de la putere de zece ani şi practic inaccesibil. El nu primeşte decât rare vizite ale personalităţilor, la casa sa din Havana, pe care puţine persoane ar fi capabile să o localizeze pe o hartă. Şi mai rare sunt apariţiile sale publice sau publicarea fotografiilor recente cu el", arată AFP.
O discreţie care contrastează cu omniprezenţa sa din timpul celor cinci decenii la putere, înainte de a-i lăsa locul fratelui său Raul, atunci când s-a îmbolnăvit în 2006.
Generaţii de cubanezi au crescut cu imaginea permanentă a lui Fidel, subiect inevitabil în conversaţii, figură studiată în şcoli şi familiară la televiziunea de stat care difuza toate discursurile sale fluviu.
Oficial, el a vorbit mereu împotriva oricărui cult creat în jurul său.
"Sunt ostil la orice poate să semene cu un cult al personalităţii (...) şi nu există nicio singură şcoală sau fabrică, niciun singur spital sau edificiu care să poarte numele meu", îi mărturisea Fidel Castro jurnalistului francez Ignacio Ramonet, fost director al publicaţiei Le Monde diplomatique, într-o carte de interviuri publicată în 2006.
"Nu există nici măcar statui şi practic nici portrete cu efigia mea", adăuga el.
La Havana, Juan Carlos Cabezas, student chilian de 25 de ani, se declară totuşi impresionat de cantitatea de imagini cu Fidel Castro pe care le-a observat pe străzile capitalei cubaneze. "A devenit ca o icoană, un simbol, nu mai este doar o persoană, reprezintă mai mult de atât", adaugă el.
Aproape de sărbătorirea a 90 de ani de către Castro, mass-media din insulă, controlate de stat, au lansat campania "Fidel printre noi", cuprinzând articole, fotografii, documentare şi interviuri.
O universitate din provincia Santa Clara a împins devotamentul până la a realiza o aplicaţie mobilă cu acelaşi nume care recenzează informaţii biografice, scurte fraze şi anecdote celebre, în ciuda foarte dificilului acces la internet pe insulă.
Printre cele 285 de muzee ale Cubei, niciunul nu îi este dedicat lui Castro, dar el este prezent în zece dintre acestea, precum în cel al Revoluţiei la Havana unde apare într-o sculptură alături de "Che" şi de Camilo Cienfuegos, un alt erou al revoluţiei, decedat în 1959 într-un accident de avion, sau în muzeul plajei Giron, unde se găsesc arme, uniforme şi fotografii ale faimoasei bătălii din Golful Porcilor, când Castro a provocat eşecul invaziei din 1961 a peste o mie de exilaţi cubanezi înarmaţi de Statele Unite.
În timp ce Washingtonul şi Havana au început o încălzire diplomatică, în 2015, vizitatorilor nord-americani le place să caute pe insulă dovezi ale legendei din jurul lui Fidel Castro. "Am auzit mult timp vorbindu-se de Cuba şi de Revoluţie şi vrem să vedem cu proprii noştri ochi cum este în realitate", a mărturisit pentru AFP Jacqueline Rubio, profesoară la pensie, în vârstă de 72 de ani.
Aflaţi în prima lor călătorie în Cuba, Diego Ceboy, 32 ani, et Lobrien Gonzalez, 31 ani, un cuplu de ingineri spanioli, au parcurs insula făcând popasuri în locuri emblematice ale Revoluţiei: Havana, Cienfuegos, Trinidad şi Santa Clara. "Noi venim dintr-un sat apropiat de acela al tatălui lui Fidel (Lancara, nord-vestul Spaniei - n.r.)", explică Lobrien, pentru AFP, adăugând: "Ne motivează să ştim că Fidel are origini galiciene".
Sursa: AGERPRES

Ştiri din .ro
-
O tânără și-a dus miercuri copilul la Urgențe la un doctoriță din Brălla. Când a intrat în cabinet, a simțit un miros ciudat. Când s-a uitat mai bine la doctoriță, a crezut că leșină: "Fusta era....". Ce purta femeia pe ea... antena3.ro
-
Bărbatul încerca disperat să dea de soția lui. Într-un final, băiețelul mai mare a răspuns la telefon: „Tati, mama doarme...”. Nu a stat pe gânduri și a plecat de urgență de la muncă. Când a ajuns acasă, bănuielile i-au fost confirmate antena3.ro
- Un client nervos a scos pistolul și l-a pus la capul agentului de pază de la un magazin Profi din Timișoara VIDEO UPDATE Decizie de ultimă oră Pressalert.ro
- Liderul interlop Boncu, ”îngropat” de declarația patronului clubului unde a fost sechestrat un bucureștean. Decizia instanței pentru cel care a chemat poliția paralelă de la SPI Security Pressalert.ro
Firea anunţă plângeri penale pe numele lui Orban şi Cîţu, dacă nu alocă bani către PMB
Accident MORTAL la Piața Dorobanți. O femeie a fost lovită de o mașină de salubrizare

Orban, întrebat dacă se amână legea bugetului: Cum să se amâne? Obiectivul nostru - să o adoptăm până în 31 decembrie
BCE: Rezultatele alegerilor din Marea Britanie elimină incertitudinea privind Brexitul
Orban: Prima majorare a salariilor cadrelor didactice va avea loc de la 1 ianuarie
Președintele Indiei a promulgat controversata lege a cetățeniei
Cinci școli din sectoarele 1 și 6 ar putea beneficia de autobuze pentru elevi
UPDATE Consiliul European: Votul din parlamentul britanic privind Brexit-ul trebuie să aibă loc rapid
Alertă ANM. Cod galben de vânt puternic în Sibiu până la ora 17:00
PMB: Moş Crăciun soseşte la Târgul de Crăciun Bucureşti
Alegeri în Marea Britanie. Boris Johnson îşi reiterează promisiunea de a realiza Brexitul la 31 ianuarie
Vremea în weekend. Meteorologii anunță temperaturi ridicate
Orban: Am luat decizia de a plăti suma pentru care există titlu executoriu în cazul ROMATSA
Alegeri în Marea Britanie. Naţionaliştii au obţinut, în premieră, mai multe mandate decât unioniştii în Irlanda de Nord
Recomandarea săptămânii: Cum îngrijim Crăciunițele – cele mai frumoase flori ale iernii
