x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fierbe Europa. Acţiune sindicală uriaşă împotriva austerităţii

Fierbe Europa. Acţiune sindicală uriaşă împotriva austerităţii

de Istvan Deak    |    14 Noi 2012   •   17:46
Fierbe Europa. Acţiune sindicală uriaşă împotriva austerităţii
Sursa foto: PHILIPPE HUGUEN/AFP

În Spania şi Portugalia e grevă generală. În Italia sunt confruntări violente între manifestanţi şi poliţie. În România, doar pichetări. Sindicaliştii europeni au oferit Comisiei Europene "Premiul Nobel al Austerităţii"

Europenii au ajuns la capătul răbdării. Marile sindicate europene au decretat ziua de miercuri "zi de acţiune şi de solidaritate europeană" în favoarea unei politici de reducere a şomajului, de dialog social şi de negociere colectivă, anunţă presa internaţională. De-a lungul unei zile care va fi marcată de o nouă grevă generală în Spania şi în Portugalia, două dintre cele mai fragile state ale UE, în mai multe state europene vor avea loc manifestaţii de amploare.

Grevă generală în Spania şi Portugalia
Spania, a patra economie din zona euro, strangulată de un şomaj care loveşte un sfert din populaţia activă şi de o politică de austeritate draconică, înregistrează a doua grevă generală din acest an. Portugalia va trăi, şi ea, la ralanti, în timp ce manifestaţii şi diverse acţiuni vor marca ziua în ţările din Sud lovite de criză, Italia şi Grecia, dar şi în Germania, în Belgia, în Franţa sau în Polonia. "Pentru moment, în primul rând oamenii din sudul Europei sunt cei care suferă de o criză pe care nu au cauzat-o. Consecinţele se vor face însă cu siguranţă simţite în restul Europei", a avertizat confederaţia germană a sindicatelor DGB. În timp ce creşterea din zona euro ar urma să rămână într-un punct mort (+0,1%) în 2013, potrivit Comisiei Europene, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că politicile de austeritate aplicate de mai multe ţări riscă să devină "de nesusţinut din punct de vedere politic şi social".

Ţinta "indignaţilor spanioli" va fi, din nou, Camera inferioară a Parlamentului. Prin reţelele sociale, indignaţii îndeamnă să se petreacă noaptea de miercuri spre joi în faţa barajelor poliţiei. Ministrul de Interne, Jorge Fernandez Diaz, a avertizat că poliţia se va asigura ca deputaţii să nu fie "împiedicaţi să-şi exercite atribuţiile".

'La 14 noiembrie nu este numai o grevă a muncii, trebuie să aibă loc şi o grevă civică", a spus secretarul general al sindicatului CCOO (Comisiones Obreras), Ignacio Fernandez Toxo. Acesta a îndemnat cele şase milioane de persoane care nu pot participa la grevă să iasă în stradă, să manifesteze, să transforme străzile într-o uriaşă scenă civică. Sindicatele au convocat adunări în circa 120 de oraşe.

În Portugalia, principalul sindicat din ţară, CGTP, speră să paralizeze ţara printr-o grevă generală împotriva politicii de austeritate promovate de Guvern sub tutela Uniunii Europene şi a FMI. Sunt prevăzute marşuri şi adunări în circa 40 de oraşe din ţară, între care Lisabona şi Porto.

În Grecia este prevăzută încetarea lucrului în întreprinderi şi administraţie, la apelul sindicatelor GSEE (sectorul privat) şi Adedy (sectorul public), ca şi o manifestaţie în centrul Atenei.

Violenţe în Italia
Din Italia s-a anunţat că transporturile vor funcţiona. Sindicatele vor scoate oamenii pe stradă şi în Germania, Belgia, Franţa şi Polonia. Trenurile de mare viteză Tali, între Belgia şi Germania se aşteaptă să nu circule, companiile aeriene spaniole au anulat peste 600 de zboruri, iar cele portugheze 160.

În Italia s-au înregistrat deja violenţe între protestatari şi forţele de ordine în cadrul manifestaţiilor de protest care se desfăşoară împotriva politicii de austeritate a Guvernului Monti şi la care participă mii de persoane, mai ales studenţi.

La Roma, manifestanţii încearcă să forţeze bariera de securitate creată de forţele de ordine, pentru a ajunge în faţa Palatului Chigi, sediul Guvernului italian. Protestatarii aruncă cu pietre în poliţişti, aceştia răspunzând cu gaze lacrimogene.

La Torino, manifestanţii au aruncat cu ouă împotriva sediului Agenţiei fiscale şi au ocupat clădirea băncii Intesa San Paolo, iar la Milano au spart geamurile mai multor bănci. Mii de persoane au ajuns în piaţa centrală din Milano, Piaţa Domului, pentru a manifesta cu ocazia grevei generale de patru ore anunţate de principalul sindicat italian, Cgil. La această manifestaţie de protest participă şi sute de studenţi, însoţiţi în piaţă de profesorii lor.

Un poliţist a fost rănit grav la Torino, iar alţi cinci la Milano, în timpul confruntărilor cu manifestanţii. La Neapole, circa 300 de studenţi au ocupat provizoriu patru peroane ale gării centrale şi au folosit petarde şi fumigene, strigând:"Haideţi să ocupăm oraşul! Nu vă atingeţi de viitorul nostru!".

O manifestaţie de protest a fost organizată de sindicatul Cgil şi la Mestre, lângă Veneţia, unde a fost blocată circulaţia. La Veneţia, manifestanţii au expus o pancartă pe care scrie "Faceţi bani din datoriile noastre".

Alte manifestaţii au fost organizate în 25 de oraşe din Italia, printre care Brescia, Padova, Cagliari, Napoli, Bologna, Palermo, Ancona. În regiunea Puglia, din sudul ţării, studenţii au organizat proteste în 11 oraşe.

"A sunat ceasul al 12-lea"
În Franţa sunt programate peste 100 de marşuri de protest, iar în nordul Europei - în Germania, Austria sau în ţările scandinave mai puţin afectate de criză - vor fi acţiuni de solidaritate cu problemele grave pe care le întâmpină europenii din zona sudică a continentului. Iniţiatorii protestelor de azi, liderii Confederaţiei Sindicale Europene, cer acţiuni imediate în favoarea populaţiei şi critică măsurile pe care marii creditori internaţionali le impun ţărilor aflate în dificultate. Secretarul general al Organizaţiei, Bernadette Ségol, transmite apelul prin care li se solicită liderilor europeni o nouă abordare a crizei economice:"Acum e vremea să ne preocupăm de creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Nu ne mai putem permite să aşteptăm. Politicile aplicate până acum au dat greş. Trebuie să schimbăm direcţia".

Protestele antiausteritate din Europa sunt departe de a echivala cu o revoluţie. În ţările bogate din jumătatea de nord a Europei, populaţia în vârstă şi tinerii moderaţi din punct de vedere politic au un interes scăzut în aceste proteste. În toată Europa sunt planificate marşuri, dar puţini sindicalişti au răspuns, de exemplu, apelului la grevă.

Pichetări la Prefecturi
Şi România se alătură protestului european. Confederaţia Sindicală Cartel Alfa organizează după-amiază pichetări ale Prefecturilor din toate judeţele şi la sediul Guvernului din Bucureşti, pentru a atrage atenţia asupra Pichetări la Prefecturi efectelor pe care le-au produs măsurile de austeritate, în opinia sindicaliştilor - doar sărăcie şi şomaj. Instituţiile internaţionale trebuie să-şi revizuiască solicitările, iar Guvernul trebuie să-şi schimbe politicile, în acord cu nevoile sociale - este apelul sindicaliştilor care au început deja acţiunile de protest în cadrul Zilei de acţiune europeană.

Reprezentanţi ai sindicatelor europene au remis, la Bruxelles, "Premiul Nobel al Austerităţii" Comisiei Europene, în cadrul acţiunilor programate pentru ziua mobilizării contra austerităţii.

×