x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fierbe Moldova

Fierbe Moldova

de Vitalie Calugareanu    |    07 Apr 2009   •   00:00
Fierbe Moldova
Sursa foto: Vitalie Călugăreanu/

• Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a negat că puterea şi opoziţia ar fi ajuns la un acord privind renumărarea voturilor. Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti a fost rechemat pentru consultări. • După-amiază, pe sediul Preşedinţiei fluturau drapelele R. Moldova, României şi UE. • O femeie a decedat marţi în incendiul din clădirea Parlamentului din Chişinău, a anunţat aseară televiziunea publică din R. Moldova. Numărul răniţilor ajunsese aseară la 80, potrivit unui post tv privat local. • După ce au circulat zvonuri că preşedintele moldovean în exerciţiu, comunistul Vladimir Voronin, ar fi fugit, acesta a apărut la televizor după-amiază cu o declaraţie potrivit căreia acţiunile protestatarilor lor sunt bine organizate şi bine plătite. Partidul Comuniştilor a denunţat o "tentativă de lovitură de stat" la Chişinău. • Anterior, adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, a declarat că Rusia este "îngrijorată" de violenţele care au fost "provocate" în Republica Moldova. De altfel, singurul care l-a felicitat pe Voronin pentru victoria electorală a fost preşedintele rus, Dmitri Medvedev. Iar liderul comuniştilor din Rusia, Ghenadi Ziuganov, acuza că în spatele protestelor se află serviciile secrete occidentale. ● Manifestantii au patruns in Parlament. Fortele de ordine s-au retras din cladire ● Corespondentul Jurnalului National la Chisinau, Vitalie Calugareanu: Providerii deconecteaza utilizatorii de la internet. In curand n-o sa mai am acces pentru a va informa ● Se trage cu gloante de cauciuc O parte dintre protestatari pleaca... Probabil de frica! Se pregateste o interventie in forta! Se vad oameni cu cagule! ● Fortele de ordine avertizeaza parintii sa-si retraga copii din Piata Marii Adunari Nationale ● Protestatarii au ocupat Presedintia ● Doi politisti decedati in incidente ● Exista zvonuri ca va urma o interventie a armatei ● Politia a blocat drumurile de acces catre Chisinau ● Un mort din randul protestatarilor ●











Protestul anticomunist din capitala Republicii Moldova începe să aducă tot mai mult cu o revoluţie. Miile de oameni adunate în Piaţa Marii Adunări Naţionale au luat cu asalt clădirea Preşedinţiei şi sediul Parlamentului.

Pietre care zboară în toate direcţiile, geamuri sparte, obiecte scoase din clădiri şi incendiate, ciocniri între manifestanţi şi poliţie, tunuri cu apă şi gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc sunt câteva dintre elementele ce zugrăvesc o imagine a revoltei celor care acuză autorităţile că au fraudat alegerile de la 5 aprilie. Scrutinul legislativ s-a încheiat cu victoria comuniştilor. Acuzând că scrutinul a fost trucat, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Liberal şi Alianţa Moldova Noastră cer repetarea alegerilor.

ÎN CLOCOT
Ieri după-amiază, manifestaţia a căpătat accente de violenţă. Poliţişti înarmaţi au înconjurat clădirea Preşedinţiei după ce protestatarii au aruncat cu pietre şi au spart mai multe geamuri. Manifestanţii purtau drapele ale României, scandau "Jos comunismul", "România", "Libertate", "Revoluţie" şi au intonat imnul "Deşteaptă-te, române!". Printre ei s-au aflat şi lideri ai partidelor de opoziţie. "Am considerat că este necesar să fiu alături de aceşti tineri minunaţi, care au înţeles că este necesar să fie în acţiune şi să-şi expună punctul de vedere asupra a ceea ce s-a întâmplat în aceste alegeri", a declarat liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM), Vladimir Filat. Vicepreşedintele Partidului Liberal (PL) şi primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a precizat că este un protest spontan.

"Noi suntem alături de tineri atunci când este vorba despre aceste fraude nemaiîntâlnite", a menţionat preşedintele Mişcării Acţiunea Europeană, Anatol Petrenco.

Comunicaţiile au fost întrerupte ieri la Chişinău, iar telefoanele mobile nu mai funcţionau. Cea mai la îndemână modalitate de comunicare, atât între protestatari, cât şi cu "exteriorul", a fost reţeaua Twitter, dar şi programul Messenger.

REVOLTA SE ÎNTEŢEŞTE
După-amiază, pe sediul Preşedinţiei fluturau drapelele R. Moldova, României şi UE. Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a negat că puterea şi opoziţia ar fi ajuns la un acord privind renumărarea voturilor. Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti a fost rechemat pentru consultări. O femeie a decedat în incendiul din clădirea Parlamentului din Chişinău şi doi poliţişti şi-ar fi pierdut viaţa, a anunţat aseară televiziunea publică din R. Moldova. Numărul răniţilor ar fi ajuns seara la 80.

După zvonuri privind fuga sa, comunistul Voronin a afirmat la tv că protestele sunt bine organizate şi bine plătite. Partidul Comuniştilor a denunţat chiar o "tentativă de lovitură de stat". Anterior, adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, declarase că Rusia este "îngrijorată" de violenţele care au fost "provocate". De altfel, singurul care l-a felicitat pe Voronin pentru victoria electorală a fost preşedintele rus, Dmitri Medvedev. Iar liderul comuniştilor din Rusia, Ghenadi Ziuganov, acuza că în spatele protestelor se află serviciile secrete occidentale. Seara, Voronin a declarat, într-o nouă alocuţiune televizată, că "o mână de fascişti beţi de furie încearcă să comită o lovitură de stat". El a acuzat că au venit din România patru autobuze cu tineri.

În realitate, manifestanţii care au plecat spre Chişinău au fost opriţi de Poliţie pe drum. Medvedev i-a cerut telefonic lui Voronin "reglementarea paşnică" a crizei "cât mai rapid". Între timp, numărul manifestanţilor începuse să crească în centrul Chişinăului, ei îndreptându-se spre televiziunea naţională.

În România, tinerii, mai ales studenţii, au anunţat mitinguri de solidaritate aseară la Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Cluj, Braşov, Oradea, Timişoara, Vaslui, Suceava, Arad.


×
Subiecte în articol: externe moldova