x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fiesta la Madrid

Fiesta la Madrid

22 Mai 2004   •   00:00

Spania este in fierbere. Mult-asteptata casatorie a printului mostenitor Felipe de Bourbon cu aleasa inimii sale, Letizia Ortiz, are loc intr-o atmosfera de entuziasm popular. Doar ploaia ar mai putea umbri sarbatoarea tuturor spaniolilor.

ANA ILIE

Aeroporturile madrilene au primit ieri peste 1.600 de capete incoronate si sefi de stat. Regele Mihai si Regina Ana de Romania, indeaproape inruditi cu familia regala spaniola, au sosit la Madrid la ora locala 13:50, fiind invitati sa asiste la nunta principelului Felipe de Bourbon cu Letizia Ortiz.

Madrilenii au inceput insa petrecerea cu trei zile inainte de nunta propriu-zisa. Centrul capitalei a fost blocat de mai mult de 300.000 de persoane, venite sa se bucure de atmosfera de sarbatoare. In definitiv, au trecut aproape 100 de ani de la ultima nunta regala la Curtea Spaniei.

Gata de petrecere

Madridul este de nerecunoscut. Orasul a fost impodobit cu imagini uriase ale mirilor, iar cele 150.000 de plante decorative au fost pazite zi si noapte de teama doritorilor de suveniruri. 6.000 de balcoane au fost drapate in steagul rosu cu auriu al Spaniei. Schelele care se sprijina pe multe din cladirile centrale au fost acoperite cu grija cu ecrane infatisand opere ale unor pictori reprezentativi precum Velazquez si Goya si tone de flori sunt raspandite pretutindeni. „Nu este o cheltuiala, este o adevarata investitie", a spus primarul Madridului, Alberto Ruiz-Gallardon, care spera intr-o revigorare a turismului. Singura grija pe care o au madrilenii este ploaia. Meteorologii spun ca sunt 80% sanse sa ploua, insa multimea stransa pe bulevardele pe unde trece cortegiul regal nu da semne de neliniste.

Sarcina grea pentru politisti

Entuziasmul cu care spaniolii au iesit la promenada pe strazile orasului i-a luat prin surprindere pe cei insarcinati cu securitatea evenimentului. Nervii sunt inca incordati dupa atacurile sangeroase de la 11 martie asupra catorva trenuri de navetisti din garile din Madrid, asa ca petrecerea populara care a cuprins toata capitala si tinde sa se prelungeasca mult dupa ce ceremonia se va incheia da de furca celor 17.700 de politisti si jandarmi. Restrictii severe au fost impuse si circulatiei in spatiul aerian pe o raza de 70 de kilometri in jurul Madridului. Potrivit Mediafax, sunt permise doar zborurile comerciale, elicopterele televiziunii publice spaniole, cele militare si sanitare. Supravegherea aeriana va fi asigurata de radare de la sol, un avion radar Awacs al NATO, lansatoare de rachete sol-aer si avioane de vanatoare F-18. Lucreaza din greu si serviciile medicale de urgenta, care s-au confruntat cu mai multe de cazuri de lesin sau cu crize de agorafobie.

Ceremonia religioasa

Casatoria dintre Printul Filip, mostenitorul tronului Spaniei, si fosta jurnalista Letizia Ortiz incepe la ora locala 11:00, in Catedrala „Santa Maria la Real de la Almudena", aflata vizavi de Palatul Regal. Pe langa emotia inerenta a mirilor, casatoria reprezinta un moment mare si pentru Cardinalul Juan Maria Rouco, Arhiepiscopul Madridului, care este creditat a deveni urmatorul Papa. Cardinalul va fi flancat de mai mult de 20 de episcopi ai Spaniei.

Publicul stia de mai mult timp ca Printul va imbraca uniforma militara de gala, insa rochia de mireasa a Letiziei a ramas un mister pana in ultima clipa. De la Catedrala Almudena, mirii vor merge, cu un vehicul Rols-Royce blindat, inconjurati de lancieri calare si motociclisti, spre Altarul Fecioarei. Cortegiul nuptial va trece, prin fata garii Atocha, printr-o „Padure a disparutilor", in care au fost plantati maslini, in memoria victimelor atentatelor de la 11 martie. La Altarul Fecioarei, Letizia va depune, conform ceremonialului, buchetul de nunta.

Audienta globala

Nu mai putin de 4.800 de jurnalisti din 40 de tari au fost acreditati pentru a participa la nunta regala si se estimeaza deja ca aceasta va fi vizionata de peste un miliard de telespectatori in intreaga lume. Mirii au primit cadourile de nunta, care merg de la cele mai originale obiecte de artizanat la o pereche de catari, daruita de un grup care militeaza pentru protectia animalelor.

Printul si jurnalista

Felipe de Bourbon, in varsta de 35 de ani, si Letizia Ortiz, de 31 de ani, s-au intalnit in cadrul unui dineu, in 2002. Ei s-au logodit oficial la 6 noiembrie, 2003. Letizia nu vine dintr-o familie de rang. Fost reporter de televiziune, Letizia a trecut printr-un divort, ceea ce nu este chiar conform uzantelor regale, dar publicul spaniol o iubeste.

Casatoriile regale moderne

Casatoriile regale nu mai sunt ce au fost odata. Mariajele intre membri ai familiilor regale si persoane fara titluri nobiliare sunt frecvente si nu mai declanseaza furtunile pe care le provocau altadata. Casatoria dintre Printul Felipe si Letizia Ortiz este doar cel mai recent exemplu dintr-un lung sir de asa-zise „mezaliante". Este celebra casatoriia dintre Eduard, duce de Windsor, cu americana Wallis Simpson, de doua ori divortata. Eduard a renuntat la coroana Marii Britanii pentru a fi cu femeia iubita. In 1956, printul Rainier de Monaco s-a casatorit cu actrita americana Grace Kelly, si au avut la randul lor doua fiice care si-au ales ca parteneri de viata barbati fara titluri de noblete.
×
Subiecte în articol: externe letizia