x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fiica lui Le Pen i-ar lua fata lui Sarkozy la prezidenţiale

Fiica lui Le Pen i-ar lua fata lui Sarkozy la prezidenţiale

de Irina Cristea    |    07 Mar 2011   •   14:21

Liderul extremei drepte din Franta are prima sansa la alegerile prezidentiale din 2012. Un sondaj publicat de Le Parisien arata ca Marine Le Pen, fiica celebrului si  controversatului piolitician Jean Marie Le Pen, ar castiga primul tur al rpezidentialelor, cu 23% din voturi. Pe locul al doilea s-ar clasa Nicolas Sarkozy si socialista Martine Aubry, fiecare cu cate 21%.

Alegeruile prezindentiale vor avea loc in mai 2012. Nici Nicolas Sarkozy, nici alti politicieni importanti nu si-au anuntat pana acum intentia de a candida.

Marine Le Pen este europarlamentar si a devenit populara de cand a preluat de la tatal sau conducerea partidului Frontul National. "Sondajul ma face sa cred ca Nicolas Sarkozy va pierde alegerile," a declarat ea.

"Francezii au impresia ca retraiesc cosmarul din aprilie 2002 cand in al doilea tur de scrutin s-au calificat presedintele Jacques Chirac si Jean Marie Le Pen. Alegerile au fost castigate pina la urma la scor de Chirac, dar era pentru prima data cind un candidat al extremei drepte ajungea in al doilea tur. Mai rau, nici un institut de sondare a opiniei publice nu prevazuse ca Le Pen avea sa ajunga in al doilea tur”, se arata intr-o analiza publicata de Hotnews.

Sondajul publicat de Le Parisien este insa destul de controversat. "Alte institute reprosind companiei Harris Interactive modul in care a fost realizat (on line) si mai ales faptul ca nu a luat in calcul si alti candidati socialisti, cum ar fi puternicii Dominique Strauss-Kahn, actualul sef al FMI, Francois Hollande sau Segolene Royal. Chiar si cei care critica insa sondajul recunosc ca in ultimele luni popularitatea lui Marine Le Pen a crescut foarte mult, ea fiind creditata in urma cu cateva luni cu doar 11-12 la suta din intentiile de vot”, mai arata sursa citata.

×