x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Filipine: Cel puțin 27 de oameni au murit într-un dublu atentat asupra unei catedrale

Filipine: Cel puțin 27 de oameni au murit într-un dublu atentat asupra unei catedrale

27 Ian 2019   •   14:30
Filipine: Cel puțin 27 de oameni au murit într-un dublu atentat asupra unei catedrale

Cel puţin 27 de oameni au murit şi 77 au fost răniţi într-un dublu atentat care a vizat o catedrală din sudul ţării în timpul slujbei de duminică, au anunţat oficiali de securitate, la câteva zile după ce un referendum privind autonomia regiunii majoritar musulmane s-a soldat cu un vot favorabil copleşitor, relatează Reuters şi dpa. 

Prima explozie s-a produs în catedrala din Jolo, din provincia Sulu, şi a fost urmată de o doua în parcarea din apropiere când la faţa locului au venit militarii, provocând moartea a numeroşi civili şi militari, au anunţat oficiali locali. 

Până în prezent atentatul nu a fost revendicat. 

Dublul atac are loc după anunţul de vineri că regiunea, una predominant musulmană într-o ţară majoritar catolică, a aprobat un plan de a se guverna singură până în 2022, alimentând speranţele de pace într-una dintre regiunile cele mai sărace şi mai măcinate de conflict din Asia. 

La referendumul de luni 85% dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea creării regiunii autonome numite Bangsamoro. Deşi Sulu a fost una dintre cele câteva zone care a respins autonomia, provincia tot va face parte din noua entitate. 

Ministrul apărării Delfin Lorenzana a numit atacul un "act odios" şi a făcut apel la populaţia locală să fie vigilentă şi să lucreze cu autorităţile pentru "a lipsi terorismul de o victorie". 

"Vom folosi întreaga forţă a legii pentru a-i judeca pe cei care se află în spatele acestui incident", a precizat ministrul într-un comunicat. 

Civilii au fost cei mai afectaţi de atacuri, dar în explozii şi-au pierdut viaţa şi şapte militari. 

Col. Gerry Besana, purtător de cuvânt al comandamentului armatei din regiunea Mindanao de Vest, a afirmat că o examinare a materialelor din care au fost confecţionate bombele ar trebui să dezvăluie cine se află în spatele atacului. 

Şeful poliţiei naţionale Oscar Albayalde a spus că este posibil ca gruparea Abu Sayyaf să fie implicată. "Vor să tulbure liniştea publică, vor să arate că sunt puternici şi să provoace haos", a declarat Albayalde la radio. 

Jolo este unul dintre bastioanele Abu Sayyaf, care şi-a creat o reputaţie prin atacurile cu bombă comise şi brutalitatea sa, precum şi pentru faptul că a jurat credinţă Statului Islamic. De asemenea, gruparea militantă este puternic implicată în piraterie şi răpiri.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: filipine catedrala atentat dublu atentat