x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Filipine - Mii de persoane evacuate în urma unei erupţii vulcanice

Filipine - Mii de persoane evacuate în urma unei erupţii vulcanice

14 Ian 2018   •   13:20
Filipine - Mii de persoane evacuate în urma unei erupţii vulcanice

Câteva mii de persoane şi-au părăsit locuinţele după ce Mayon, cel mai activ vulcan din Filipine, a ejectat în atmosferă o coloană groasă de cenuşă şi aburi pentru a doua zi consecutiv, duminică, au anunţat autorităţile locale.

 

Două erupţii freatice au fost înregistrate pe vulcanul Mayon din provincia Albay, la 330 de kilometri sud faţă de Manila, înainte de ora prânzului, duminică, au anunţat reprezentanţii Institutului Filipinez de Vulcanologie şi Seismologie (Phivolcs).

"Evenimentul a produs o coloană de aburi şi cenuşă care a fost ascunsă în mare parte de norii de la vârful vulcanului. Un miros puternic de sulf a fost detectat şi zgmote puternice au fost auzite de rezidenţi", s-a precizat intr-un comunicat al respectivului institut.

Reprezentanţii Phivolcs au ridicat alerta pentru vulcanul Mayon la nivelul 2, sâmbătă, după prima erupţie freatică, care a provocat o coloană de cenuşă inalta de aproximativ 2.500 de metri.

Peste 4.000 de rezidenţi din oraşele Guinobatan, Camalig şi Anoling şi-au părăsit locuinţele începând de sâmbătă, cele mai multe fiind directionate spre adăposturile amenajate în şcolile din regiune. "Numărul rezidenţilor strămutaţi ar putea creste, dacă nu scade riscul de producere a unor noi erupţii freatice", au atras atentia autoritatile.

Incepand din 1616, vulcanul Mayon, inalt de 2.472 de metri, a erupt de aproximativ 50 de ori, cea mai recenta datand din 2013 si soldata cu moarta a cinci turişti pasionaţi de drumeţii montane. Alte şapte persoane au fost rănite. Cea mai violentă erupţie a vulcanului Mayon a avut loc în 1814, când peste 1.200 de persoane au murit şi un întreg oraş a fost îngropat sub un strat gros de cenuşă şi noroi. Altă erupţie, produsă în 1993, a ucis 79 de persoane. AGERPRES

×
Subiecte în articol: eruptie filipine mayon