x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Finlanda face lobby pentru ca UE să renunţe la euro!

Finlanda face lobby pentru ca UE să renunţe la euro!

de Robert Veress    |    17 Aug 2012   •   07:50
Finlanda face lobby pentru ca UE să renunţe la euro!

Ministrul finlandez de Externe, Erkki Tuomioja, sustine, intr-un interviu amplu acordat publicatiei britanice Daily Telegraph, ca tara sa a adoptat un plan operational pentru a parasi zona euro, 'pentru orice eventualitate'.

Social-democratul Tuomioja, care este ministru de anul trecut, dar a mai ocupat aceasta functie intre anii 2000 – 2007, militeaza, explicit, pentru renuntarea la euro: 'Renuntarea la euro nu inseamna sfarsitul Uniunii Europene. Dimpotriva, ar putea face ca Uniunea sa functioneze mai bine. (...) (Altfel) Fie Sudul, fie Nordul (UE – n.r.) se vor separa, intrucat constrangerile monedei unice provoaca suferinta a milioane de oameni si distruge viitorul Europei'.

Oficialul insista: 'Este o catastrofa totala. Vom ramane fara bani cuntinuand pe drumul pe care mergem. Dar nicio tara din Uniune nu vrea sa isi asume responsabilitatea de a fi prima care renunta la euro'. Tuomioja adauga ca nici in tara sa renuntarea la euro nu a devenit politica de stat, dar e 'doar o chestiune de timp'.

Finlanda are un rating de tara maxim – AAA.

×