x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Finlanda îşi alege astăzi un nou preşedinte

Finlanda îşi alege astăzi un nou preşedinte

28 Ian 2018   •   12:30
Finlanda îşi alege astăzi un nou preşedinte

Finlandezii au început să voteze duminică în primul tur al alegerilor prezidenţiale care ar urma să fie câştigat de liderul în exerciţiu Sauli Niinisto, un conservator pragmatic proeuropean care s-a distins prin gestionarea eficientă a relaţiilor cu Washingtonul şi Moscova, relatează AFP.

Secţiile de votare au fost deschise la ora 09:00 (07:00 GMT) şi se vor închide la ora 20:00, însă preşedintele în exerciţiu Sauli Niinisto a votat în avans, la fel ca peste 36% din cei 3,5 milioane de alegători.

Niinisto, care se prezintă la alegeri ca independent, este creditat cu 51%-63% din intenţiile de vot, potrivit sondajelor de opinie, cu mult înaintea contracandidatului său, ecologistul Pekka Haavisto, creditat cu 13-14% din intenţiile de vot.

Dacă niciunul dintre candidaţi nu va obţine 50% din sufragii, un al doilea tur de scrutin va fi organizat pe 11 februarie.

Sauli Niinisto este preşedintele finlandez cel mai popular după Urho Kekkonen (1956-1981) şi îl devansează pe mareşalul Mannerheim, erou al războiului contra Uniunii Sovietice al cărui loc în memoria colectivă a finlandezilor este comparabil cu cel al generalului De Gaulle în Franţa.

Niinisto şi-a exercitat din plin atribuţiile funcţiei sale pentru a-şi cultiva relaţiile cu Rusia. Strategia sa nu a împiedicat însă Finlanda, fost teritoriu al Rusiei imperiale (1809-1917), să se apropie de SUA şi de NATO.

''Unul dintre principalele obiective ale politicii externe şi de securitate ale Finlandei este acela de a evita să fie implicată într-un conflict armat'', explica Sauli Niinisto la jumătatea acestei luni, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la crearea forţelor armate finlandeze.

Născut în august 1948 la Salo (sud-vest) într-o familie de muncitori, Sauli Niinisto a devenit avocat înainte de a intra în politică din partea partidului conservator Coaliţia Naţională.

Ministru al justiţiei în 1995-1996, el a asigurat ulterior portofoliul finanţelor (1996-2003) şi şi-a ajutat ţara să depăşească recesiunea de la finalul anilor '90, înainte de a adera la zona euro. Între 2007 şi 2011, Niinisto a fost preşedinte al parlamentului finlandez.AGERPRES

×
Subiecte în articol: Finlanda presedinte sauli niinisto