x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Finlandezii îşi aleg preşedintele

Finlandezii îşi aleg preşedintele

22 Ian 2012   •   07:35
Finlandezii îşi aleg preşedintele

Sectiile de vot s-au deschis astazi, la ora 7:00 GMT (9:00, ora Romaniei), in Finlanda, pentru primul tur al alegerilor prezidentiale. Favorit este considerat candidatul conservator si proeuropean Sauli Niinisto, care a facut campanie aparand rolul tarii in UE si zona euro.

Circa 4,4 milioane de finlandezi sunt chemati la urne, dar peste 1,3 milioane au votat in avans, lasand sa se intrevada o rata de participare importanta, anunta AFP.

Niinisto, membru al Coalitiei Nationale a premierului Jyrki Katainen, este marele favorit al scrutinului, chiar daca popularitatea sa a scazut net in ultimele zile.

Potrivit sondajelor, singurii candidati cu posibilitati de a ajunge in turul al doilea sunt deputatul verde Pekka Haavisto si veteranul politic de centru Paavo Vayrynen, aflati practic la egalitate pe cea de-a doua pozitie in sondaje. Analistii preconizeaza o participare care s-ar putea apropia de cea de 77% inregistrata la alegerile prezidentiale din 2006.

Este pentru a patra oara cand finlandezii aleg in mod direct presedintele, dupa ce in 1994 a fost adoptat sufragiul universal.

Daca nici un candidat nu depaseste 50 la suta duminica, al doilea tur de scrutin este prevazut la 5 februarie pentru a-l desemna pe succesorul presedintei social-democrate Tarja Halonen, foarte populara, care isi incheie cele doua mandate succesive de sase ani.

×