x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Firma Alenia a uitat de taxele vamale - Spartan "arestat" la Sofia

Firma Alenia a uitat de taxele vamale - Spartan "arestat" la Sofia

de Dan Constantin    |    07 Noi 2007   •   00:00
Firma Alenia a uitat de taxele vamale - Spartan "arestat" la Sofia
Sursa foto: HO/

Primul avion Spartan C-27A din seria de cinci contractate de Bulgaria a fost "arestat" de serviciile vamale pe un aeroport din Sofia.

Primul avion Spartan C-27A din seria de cinci contractate de Bulgaria a fost "arestat" de serviciile vamale pe un aeroport din Sofia.

Festivitatea organizată pentru recepţia aparatului a căzut in derizoriu după ce vameşii bulgari au reţinut avionul, solicitănd firmei Alenia să achite taxele vamale pentru o serie de echipamente produse in Statele Unite. Surse militare citate de radioul naţional bulgar au precizat că neinţelegerile s-au produs din cauza unor neclarităţi din contract. Responsabili ai companiei Alenia au declarat că in Lituania şi in Grecia, de asemenea ţări membre UE, nu au apărut asemenea blocaje la livrarea aparatelor Spartan.

Problema va fi rezolvată in căteva zile, a spus generalul Simeon Simeonov, comandantul Forţelor Aeriene Bulgare.

 Amănări. Alte lucruri nu se vor rezolva insă la fel de repede. Acelaşi general, citat de agenţia de ştiri Novinite, declara că avionul Spartan livrat Bulgariei nu va fi operaţional decăt in primăvara viitoare, deoarece Alenia va furniza o serie de echipamente abia după sosirea avionului. Este vorba despre hărţile digitale şi aparatura pentru zbor pe timp de noapte. Alenia nu a dat explicaţii pentru aceste intărzieri şi nici pentru amănarea livrării primului aparat Spartan, anunţată iniţial pentru luna august 2007.

In Romănia, situaţia programului pentru dotarea forţelor aeriene cu avioane scurt/mediu curier nu este clarificată. Alenia a fost declarată căştigătoarea licitaţiei, dar competitoarea - firma EADS Casa - susţine că descalificarea ei a fost incorectă şi, in plus, achiziţia Spartanului este mai scumpă cu 40 de milioane de euro. Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a fost audiat de comisiile de apărare ale Parlamentului pe această temă sensibilă.

×
Subiecte în articol: externe alenia