x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Firme româneşti pentru construcţia locuinţelor sociale în Egipt.

Firme româneşti pentru construcţia locuinţelor sociale în Egipt.

de Roxana Ioana Ancuta    |    14 Iun 2011   •   12:05

Vreme placuta la Cairo, in Egipt, vremuri inca tulburi pe plan politic. Ambele stari sunt absolut normale in aceasta perioada in cea mai importanta regiune din Orientul Mijlociu. 'Sigur ca a inceput o perioda de tranzitie cu anumite incertitudini, dar am venit pentru a da aici semnalul ca Romania, Guvernul Romaniei sprijina tranzitia spre democratie, e gata sa asigure si un anumit transfer de expertiza, pentru ca noi insine am trecut printr-un proces similar care a durat 20 de ani si suntem convinsi ca si alegerile parlamentare, noua Constitutie, alegerea viitorului presedinte vor refonda statul egiptean', a declarat, pentru Jurnalul National, Teodor Baconschi, care a inceput luni o vizita de patru zile in Africa de Nord, aproape doua dintre ele petrecandu-le in Cairo.


Egiptul – a continuat ministrul roman de Externe – 'este o putere regionala, un stat de stabilitatea caruia depinde stabilitatea intregului Orient Mijlociu, fapt pentru care si Uniunea Europeana, si Romania, la nivel bilateral, sunt atente la ceea ce se intampla aici si sunt dornice sa ajute. In cadrul vizitei, am avut intalnirea cu membri ai comunitatii romane din Egipt, deschidem noua sectie consulara a Ambasadei… Sunt eforturi pe care statul roman le face astfel incat cetatenii sa fie mai bine serviti', a adaugat Baconschi, care s-a intalnit si cu factori guvernamentali, decizionali din aceasta tara – secretarul general al Ligii Arabe, care este si candidat la presedintia Egiptului, ministru egiptean de Externe, prim adjunctul premierului egiptean. 'Am avut un dialog politic pe mai multe aspecte. Incercam sa pregatim terenul si pentru companii romanesti care sa vina pe piata egipteana. In acest sens, exista un program guvernamental de mare amploare pentru construirea a unui million de locuinte sociale. Iata un exemplu de nisa in care companii romanesti de constructii ar putea sa obtina contracte interesante', a mai spus Baconschi, precizand ca, in ultima vreme, 'volumul de schimburi comerciale s-a mai redus, dar incercam sa revenim la normal si sa construim in plus'.


'In general, regimurile autoritare ingheata o societate, ii ingheata sevele, resursele umane, creativitatea, inhiba drepturile fundamentale, ori acum s-au creat premisele pentru ca societatea egipteana sa se puna in miscare si sa apara un proces de reconstructie economica, astfel incat Egiptul de maine va putea fi mai bun, mai stabil, mai sigur ca partener pentru toate tarile din regiune si pentru Uniunea Europeana', a declarat Baconschi. Acesta a facut chiar o comparatie intre revolutia romana si cea din 25 ianuarie din Egipt, care a schimbat istoria si si-a pus amprenta nu doar asupra unei natiuni, ci asupra intregului Orient Mijlociu si, desigur, asupra lumii intregi. 'In momentul in care mai cu seama tinerii unei societati se revolta impotriva unei dictaturi, sigur ca ei nu au capacitatea de a crea forte politice alternative peste noapte. Egiptul are o structura statala institutionala veche, puternica si sunt convins ca, printr-un ajutor international, va reusi sa reamenajeze si Constitutia in toate institutiile statului, cu deschidere catre social, catre noua generatie, catre cei care au o situatie precara, si care nu au locuinte. Sunt de rezolvat mari probleme, cum ar fi somajul tinerilor calificati, 25% din ei nu-si gasesc un loc de munca, desi au studii universitare, dar si Uniunea Europeana, si Statele Unite, si Consiliul de Cooperare al Golfului sunt parteneri trationali ai Egiptului si vor cauta sa asiste noul guvern in tranzitie'.

Vor scoala romaneasca!

In Egipt traiesc oficial aproximativ 500 de romani. Viata comunitatii de aici este destul de saraca in evenimente, dar in fiecare an cele mai importante sarbatori crestine reusesc sa-i adune pe romanii stabiliti in Egipt. Venirea lui Baconschi la Cairo i-a mobilizat pe cativa dintre concetatenii nostri in realizarea unei liste a doleantelor, pe care au prezentat-o in cadrul intalnirii cu ministrul, intrevedere care a avut loc ieri, la Ambasada Romaniei din Cairo. Prima doleanta de pe lista - legata de sistemul de invatamant si de educatie in care sunt implicati copiii nascuti in Egipt din familii mixte sau familii de romani.


'Nu pretindem o forma de educatie academica in limba romana, deoarece suntem constienti ca acest lucru ar implica crearea unei scoli romanesti in Egipt, ceea ce in momentul de fata este imposibil, insa ar exista si alte variante, la fel de eficiente, care sa ne ajute copiii sa-si perfectionize cunostintele de limba romana, istorie, geografie etc. Noi, ca parinti, ne-am gandit la cateva variante benefice educatiei lor: crearea unei biblioteci in cadrul Ambasadei, la care copiii, conform unui program stabilit de Ambasada, sa aiba acces la carti in limba romana. (…) Suntem dispusi sa donam putinele carti pe care le avem la dispozitie, in asa fel incat toti copiii sa aiba acces la ele. Traim intr-o era a IT-ului, atunci de ce nu se creeaza un site sub tutela Ministerului Invatamantului si Educatiei din Romania, conform standardelor si nivelului pretins de minister. Site-ul ar putea oferi sansa copiilor, dar si parintilor de a studia on-line. Includerea programelor scolare pe acest site ne va ajuta sa ridicam performantele copiilor nostri la standardul educational de care beneficiaza orice copil din Romania. Cu aceasta baza educationala, copiii nostri vor reusi mai usor sa invinga procesul de integrare in invatamantul romanesc atunci cand se vor intoarce in Romania. Pentru ca acest sistem de integrare sa fie complet, avem nevoie de o examinare anuala a copiilor, fie in Romania, fie in Egipt. In cazul in care aceasta examinare va putea fi facuta in Egipt, cu persoane autorizate de Ministerul Educatiei si Invatamantului de la Bucuresti, noi, ca parinti, suntem dispusi sa sustinem financiar acest proiect, deoarece este in beneficial copiilor nostri'. Ministrul Baconschi a incurajat ideea infiintarii bibliotecii de carte romaneasca, in cadrul Ambasadei romane, si chiar a invatamantului on-line.

Disponibilizati de la MAI, angajati la MAE si trimisi la consulate

In cadrul unei intalniri cu mai multi romani, la Cairo, Teodor Baconschi le-a spus acestora ca i-a propus ministrului roman de Interne ca angajatii disponibilizati din MAI si care au experienta in relatii cu publicul ar putea lucra in reteaua consulara a MAE. 'I-am comunicat ministrului de Interne, printr-o scrisoare oficiala, aceasta disponibilitate. Nu am stabilit inca proportiile unui astfel de transfer si reconversie profesionala, dar cred ca este o idee buna, pentru ca, in definitiv, foarte multi dintre cei care vor fi disponibilizati la MAI au o bogata experienta de lucru cu publicul si, in urma unei pregatiri specifice consulare, ar putea sa fie eventual redistribuiti in reteaua noastra consulara', a spus Baconschi. Acesta a tinut sa precizeze ca multe dintre consulatele Romaniei, mai ales cele din statele in care comunitatea de romani este mare, se confrunta cu un deficit de personal. (Mediafax)


×