x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FMI a fost ţinta unui atac informatic puternic. Computerele conţin ”dinamită politcă” pentru multe ţări.

FMI a fost ţinta unui atac informatic puternic. Computerele conţin ”dinamită politcă” pentru multe ţări.

de Robert Veress    |    12 Iun 2011   •   10:10
FMI a fost ţinta unui atac informatic puternic. Computerele conţin ”dinamită politcă” pentru multe ţări.

Aflat inca in perioada de "convalescenta" si cautandu-si asiduu noul lider, dupa arestarea lui Dominique Strauss-Kahn, acuzat de procurorii americani de viol si perversiuni sexuale, Fondul Monetar International (FMI) a mai primit, zilele acestea, o lovitura: un puternic atac informatic care, conform mai multor inalti oficiali ai Fondului, citati de New York Times, a produs 'o bresa majora de securitate'.

Banca Mondiala a intrerupt legaturile intre computerele celor doua institutii. Sediile Bancii Mondiale si FMI sunt invecinate la Washington, iar cele doua institutii schimba, in mod curent, informatii prin conexiune directa.

Atacul a fost dezvaluit angajatilor FMI, dar nu s-a facut un anunt public. Contactat de jurnalisti, purtatorul de cuvant al FMI, David Hawley, a refuzat sa ofere detalii despre directia atacului sau natura intruziunii. "Investigam acest incident, iar Fondul este pe deplin functional", a fost singura precizare la care a consimtit comunicatorul.

In scopul exercitarii rolului sau arhicunoscut de creditor al tarilor aflate in criza financiara, FMI este un depozitar de informatii confidentiale despre starea fiscala a mai multor natiuni, precum si de comunicari oficiale dar si informale intre reprezentantii FMI si sefi de state si de guverne. Cunoasterea acestor informatii le-ar putea servi celor care au orchestrat atacul informatic, sa dea peste cap pietele financiare, in folosul lor. Unul dintre oficialii FMI, care a vorbit cu reporterii New York Times, sub rezerva anonimatului, a precizat ca informatiile respective sunt "dinamita politica in multe tari".

Prin urmare, atacul cibernetic ar trebui sa ingrijoreze toate aceste natiuni, inclusiv Romania. Firesc ar fi ca liderii acestor natiuni sa fie instiintati cu privire la amploarea atacului, respectiv daca acesta a dus la sustragerea de informatii importante.

Pana la aceasta ora, nici Presedintia, nici Guvernul nu au emis un comunicat referitor la acest subiect, iar purtatorii de cuvant ai celor doua institutii nu sunt de gasit.

×