x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FMI trage un semnal de alarmă faţă de creşterea puterii de piaţă a unui număr mic de companii

FMI trage un semnal de alarmă faţă de creşterea puterii de piaţă a unui număr mic de companii

03 Apr 2019   •   20:15
FMI trage un semnal de alarmă faţă de creşterea puterii de piaţă a unui număr mic de companii

Creşterea puterii de piaţă a unui număr mic de companii din ţările bogate ar putea să afecteze investiţiile şi pe muncitori, a apreciat miercuri Fondul Monetar Internaţional, într-un context în care rolul crescut al unor giganţi din domeniul tehnologiei precum Google a dat naştere la dezbateri cu privire la reglementarea industriei tehnologiei, transmite Reuters.

Deşi studiul publicat miercuri de FMI, parte din viitorul său World Economic Outlook (WEO), nu a menţionat nicio companie în mod expres, în ultimele două decenii a avut loc un fenomen de concentrare a puterii de piaţă în rândul unui număr mic de companii productive şi inovative precum Google, Amazon, Apple şi Facebook.

"O nouă creştere a puterii de piaţă a acestor firme care sunt deja puternice ar putea slăbi investiţiile, descuraja inovaţia şi ar face şi mai dificil pentru politica monetară să stabilizeze economia", susţine FMI.

Studiul FMI vine la câteva săptămâni după ce senatorul american Elizabeth Warren şi-a anunţat intenţia de a diviza Amazon.com Inc, Facebook Inc şi Google. Warren a propus un act legislativ care ar cere companiilor din tehnologie care oferă pieţe online să se abţină să concureze pe propriile lor platforme şi a promis să numească reglementatori care să inverseze achiziţii precum preluarea WhatsApp şi Instagram de către Facebook.

FMI susţine că "în ultimele două decenii, o creştere moderată dar amplă a puterii de piaţă s-a observat în economiile avansate, susţinută în principal de număr mic de firme". Fondul recunoaşte că până acum impactul acestui trend a fost unul pozitiv dar mai degrabă modest, însă "ar putea deveni din ce în ce mai negativ dacă puterea de piaţă a firmelor mari va continua să crească în viitor".

FMI nu a recomandat o spargere a marilor companii dar a susţinut eliminarea barierelor pentru intrarea potenţialilor rivali, modificarea politicilor în domeniul concurenţei şi reducerea obstacolelor pentru a permite recuperarea decalajului tehnologic de către firmele care au rămas în urmă.

FMI urmează să dea publicităţii în data de 9 aprilie noile sale estimări privind evoluţia economiei mondiale.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: FMI monopol