x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FOC ŞI SĂNGE / Război la Bombay

FOC ŞI SĂNGE / Război la Bombay

de Sînziana Stancu    |    28 Noi 2008   •   00:00
FOC ŞI SĂNGE / Război la Bombay

O serie de atacuri teroriste, declanşate miercuri seară în gara din Bombay şi extinse apoi în hoteluri de lux, unde au vizat turişti occidentali, a făcut un adevărat carnagiu în capitala economică a Indiei.



Primul bilanţ al victimelor dat publicităţii ieri arata că sunt peste 100 de morţi şi peste 300 de răniţi. Exploziile devastatoare s-au produs la hotelurile Taj Mahal, Trident-Oberoi şi clădirea Nariman House. Atacurile, care au constat şi în împuşcături, au vizat, în total, zece locuri diferite din oraş, între care şi spitalul Cama, câteva restaurante şi cafenele de lux şi au fost revendicate de o grupare islamistă necunoscută până acum, Mujahedinii Deccanului, pe site-ul unui cotidian indian. Serviciile secrete occidentale, citate de cotidianul britanic The Times, sunt de părere că aceste atacuri poartă amprenta reţelei teroriste Al Qaida, iar publicaţia The Times of India titra, în numărul de ieri, pur şi simplu, "Război la Mumbay".

OSTATICI

Forţele indiene se aflau ieri, într-adevăr, în plin război cu teroriştii, care luaseră aproximativ 200 de ostatici. Le Figaro, care citează martori oculari, relatează că teroriştii erau foarte tineri, aproape "nişte copii", după descrierea unuia dintre martori, au căutat printre ostatici, verificându-le paşapoartele, americani şi britanici, pe care i-au ucis şi au eliberat în schimb câţiva spanioli şi italieni. La un moment dat, un student australian care scăpase de sub asediul teroriştilor din hotelul Oberoi, a povestit că unul dintre ei a cerut eliberarea tuturor prizonierilor islamişti din India aparţinând grupării Mujahedinilor Deccanului. Parlamentarii şi funcţionarii europeni care se aflau în vizită la Bombay şi fuseseră prinşi în atacuri, au reuşit să scape, se pare, cu toţii nevătămaţi, după cum a informat Parlamentul European într-un comunicat. Forţele indiene reuşiseră ieri să preia controlul asupra hotelului Taj Mahal, unde incendiile nu se stinseseră încă şi scoteau cadavrele turiştilor ucişi. Trupele speciale uciseseră cinci terorişti şi arestaseră nouă, la hotelul Oberoi, unde se aflau cei aproximativ 200 de ostatici. Comunitatea internaţională a condamnat, la unison, atacurile din India, care se numără printre cele mai sângeroase din ultimii ani.


Hotelului Taj Mahal, una dintre ţintele teroriştilor islamici în atacurile de la Bombay soldate cu cel puţin 100 de morţi şi peste 300 de răniţi, este cel mai opulent şi emblematic din acest mare oraş indian. Iar atacurile cu impact maxim poartă semnele strategiei Al-Qaida.

Daily Telegraph scria ieri în ediţia online că, probabil cu excepţia hotelului "plutitor" Lake Palace din Udaipur care a devenit cunoscut după ce acolo a fost turnat un film din seria James Bond, Taj Mahal Palace and Tower din Bombay sunt cele mai cunoscute şi plăcute hoteluri din India. Cele mai bune camere din aripa veche costă circa 300 de euro pe noapte, mai mult decât se aşteaptă să câştige într-un an oamenii de rând din această ţară. Hotelul oferă o lume retrasă şi de lux în capitala economică a Indiei, departe de sărăcia lucie în care trăiesc multe milioane de cetăţeni. "Tajul" este mereu prima alegere pentru orice investitor străin, om de afaceri sau turist bogat care vizitează această ţară fabuloasă.

Fondatorul Taj Mahal, industriaşul Jamsetji Nusserwanji Tata, a construit clădirea după ce nu i s-a permis să intre în Hotelul Apollo, unde aveau acces numai europenii, spune legenda.

Magazinele pline cu cele mai scumpe mărci din lume, ţinând de luxul cosmopolit, sunt percepute de ideologii islamişti ca simbol al decadenţei occidentale.    

Imaginile cu hotelul Taj Mahal în flăcări, care circulă acum în lume, vor avea un mare impact, dând o lovitură acestui simbol al bogăţiei şi progresului indian. În acelaşi timp, ele trimit un semnal de alarmă celor mai bogate şi puternice persoane din lume, liderilor indieni, investitorilor străini, turiştilor şi elitei economice.

STRATEGIA AL-QAIDA

Atacurile comise miercuri seara au vizat în special cetăţeni occidentali şi poartă toate semnele unei strategii Al-Qaida, de alegere a unor ţinte vulnerabile într-o ţară în care nivelul de securitate nu este maxim, relata ieri Times. Cotidianul britanic amintea în acest sens că o strategie asemănătoare a fost folosită în Bali în 2002, când terorişti care aveau legături cu Al-Qaida au amplasat bombe în restaurante şi cluburi frecventate de turişti occidentali, comiţând atacuri cu impact maxim.

Experţi antitero, citaţi de Times, au afirmat, că India a fost aleasă "probabil pentru că acolo dispune Al-Qaida de resursele necesare unui atac de o asemenea amploare". Surse din serviciile antiteroriste sunt acelea care au afirmat că atacarea celor mai luxoase hoteluri din capitala economică a Indiei şi a unei gări aglomerate poartă în mod clar marca Al-Qaida.

Faptul că teroriştii au căutat să ia ostatici cetăţeni occidentali, în principal americani şi britanici, sugerează că atacul ar fi fost plănuit de conducerea Al-Qaida, al cărei nucleu se ascunde în zonele tribale de la frontiera dintre Afganistan şi Pakistan.

Atacurile de miercuri par să corespundă tiparului unei noi campanii de atentate împotriva locurilor aglomerate, frecventate de străini şi indieni bogaţi (hotelurile Taj Mahal şi Oberoi/Trident), pentru a avea un efect maxim asupra economiei şi reputaţiei Indiei.

TERORISMUL INTERN
Gruparea care a revendicat atacul, Mujahedinii din Deccan, necunoscută până acum, ar putea fi o divizie a Mujahedinilor Indieni, mişcare islamistă necunoscută până la atentatele de anul trecut din mai multe oraşe indiene.

Anul acesta, mujahedinii indieni au afirmat că ar fi organizat mai multe atentate cu bombă, soldate cu moartea a peste 130 de persoane în New Delhi, Bangalore, Jaipur şi Ahmedabad. În septembrie, gruparea a ameninţat cu atacuri împotriva oraşului Bombay, acuzând autorităţile de hărţuire a musulmanilor.

Unii experţi consideră că Mujahedinii Indieni sunt doar o altă denumire a unei grupări mai vechi, Mişcarea Studenţilor Islamişti din India, care ar avea legături cu Pakistanul. Alţii o consideră prima grupare terroristă internă, constituită din rândurile celor 151 de milioane de musulmani din India, care se plâng de discrimanre din partea majorităţii hinduse şi se opun dominaţiei indiene în Kashmir, teritoriu cu majoritate musulmană, disputat de Pakistan şi India.

La rândul său, Al-Qaida a ameninţat în mod repetat că se va răzbuna pentru politicile aplicate de India în Kashmir, deşi autorităţile locale insistă că gruparea nu este prezentă pe teritoriul indian.

×
Subiecte în articol: externe india mahal taj mahal