x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Focul cu bataie lunga

Focul cu bataie lunga

de Anca Aldea    |    16 Iul 2006   •   00:00

Romani evacuati de nevoie - Aflati in mijlocul ostilitatilor dintre Hezbollah si Israel, romanii din Liban se vad nevoiti sa paraseasca zona de conflict prin orice mijloace.

VREME DE RAZBOI. Un fum negru se ridica dupa un atac al fortelor aeriene israeliene asupra unei zone de periferie a Beirutului
Libanul si Israelul continua bombardamentele reciproce. Mai multe tari europene, intre care si Romania, au anuntat evacuarea urgenta a cetatenilor lor din aceasta regiune.

Escaladarea violentelor in Liban si Israel a determinat multe tari sa anunte retragerea cetatenilor lor din aceasta regiune.

ROMANI SALVATI. Autoritatile romane au pus la dispozitia celor interesati mai multe numere de telefon de la misiunile diplomatice ale Bucurestiului la Beirut, in Liban, si Damasc, in Siria. Surse diplomatice au anuntat ieri ca doi parlamentari romani - deputatul PD Nicolae Bara si senatorul PD Jan Vraciu - , care se aflau in Liban impreuna cu familiile si prietenii, au fost evacuati, la cererea acestora. In declaratiile lor telefonice, politicienii au precizat ca au parasit Libanul cu sprijinul Ambasadei Romaniei. Au trecut granita cu Siria in doua microbuze si tot ieri au ajuns in Turcia.

Intr-o conferinta de presa sustinuta ieri la Bucuresti de Stelian Stoian, directorul general pentru afaceri globale din cadrul Ministerului de Externe, s-a anuntat ca aproximativ 300 de cetateni romani din cei 1.000 aflati in Liban si-au exprimat dorinta de a parasi aceasta tara. Dintre cererile de evacuare, o parte provin de la romani aflati in sudul Libanului, zona cea mai expusa, dar si din centru, insa multe dintre solicitari nu au fost foarte ferme, precizeaza MAE. Pana aseara, 125 de romani fusesera evacuati in Siria si, potrivit Antenei 3, alti 300 se aflau in asteptare. Surse citate de postul de televiziune au precizat ca in zona Ambasadei Romaniei la Beirut au cazut cateva bombe.

LIBAN. Trupurile neinsufletite a 18 civili, in fata unui spital

Stoian a anuntat totodata crearea unei celule de criza si a precizat ca a solicitat Ministerului Apararii Nationale sa-i puna la dispozitie o aeronava, care sa ajunga la Damasc, pentru evacuarea romanilor din regiunea de conflict. In paralel, Ambasada Romaniei la Beirut a apelat ieri la o alta solutie: - inchirierea unor autocare pentru transportul cetatenilor romani care vor sa paraseasca Libanul. Cheltuielile vor fi suportate din fondul de urgenta al MAE. In ceea ce priveste retragerea personalului diplomatic roman de la Beirut, Stoian a spus ca nu s-a luat deocamdata aceasta decizie.

PLECATI! Ambasada romana din Liban a solicitat ca cetatenii romani sa faca tot posibilul sa se indrepte spre Siria prin orice mijloace au la dispozitie.

UCISI. Noua copii au fost arsi de vii ieri in sudul Libanului

Nu numai Romania este preocupata de evacuarea cetatenilor ei din zona de conflict. Ciprul si-a anuntat disponibilitatea de a pune la dispozitia altor tari mai multe avioane pentru evacuarea coordonata a europenilor ramasi in Liban. Italia a organizat, la Tripoli, un dispozitiv de evacuare spre Siria a tuturor europenilor. Franta a anuntat ieri ca va lua "toate masurile necesare - mijloace de transport maritime si aeriene, civile si militare - pentru asigurarea securitatii cetatenilor sai aflati in Liban". Statele Unite analizeaza posibilitatile de evacuare de urgenta a celor 25.000 de cetateni americani care locuiesc in Liban. Compania aeriana ungara Malev a organizat ieri o cursa speciala cu plecare din Damasc, pentru repatrierea tuturor pasagerilor care detineau bilete de calatorie pentru zboruri de la Beirut sau Damasc. Autoritatile ucrainene au anuntat ca au evacuat ieri un prim grup de cetateni ucraineni din Liban in Siria.

Fortele israeliene sunt pregatite pentru a lupta si cu palestinienii, si cu Hezbollah.

ATAC IN ZONA CRESTINA. Aseara, Israelul a bombardat porturile libaneze Beirut, Tripoli si Jounieh, acesta fiind primul atac israelian asupra porturilor libaneze. Tot pentru prima data, Israelul a lansat un atac asupra unei regiuni crestine din Liban - Jounieh. La Tripoli, rachetele au distrus zona portului, dar si silozurile cu cereale.

Israelienii au folosit cel putin doua tipuri de proiectile - obuze lansate de pe vedetele aflate in apele teritoriale libaneze si rachete lansate din elicopter. Alte doua tinte lovite de fortele israeliene au fost farul din Beirut, situat la circa 20 de kilometri nord de oras, precum si cartierul general al miscarii Hamas din capitala libaneza.

Bombardamentele israeliene au provocat ravagii si in orasul Nabatiyeh din Liban.

In timp ce ofensiva israeliana continua in Liban, numeroase bombe cazand si in zona frontierei dintre Liban si Siria, orasul israelian Tiberias era lovit ieri de tiruri de rachete revendicate de Rezistenta islamica, aripa armata a Hezbollah. Mai multe persoane au fost ranite.

Premierul libanez, Fouad Siniora, a cerut incetarea imediata a focului, precizand ca tara sa a fost transformata intr-o "zona sinistrata". Israelul a anuntat aseara ca este de acord cu semnarea unui armistitiu, cu anumite conditii: militantii Hezbollah sa se retraga la nord de fluviul Litani si sa predea intregul arsenal de rachete armatei libaneze, care sa ocupe pozitii de-a lungul granitei dintre cele doua tari, relateaza AFP.

Roman disparut

Sergentul Yaniv Herschkowitz (21 de ani), din orasul israelian Haifa, este dat disparut de peste 24 de ore, dupa ce nava militara la bordul careia se afla, alaturi de alti colegi, a fost lovita in plin vineri seara de o racheta lansata de Hezbollah. Corespondentul in Israel al Antenei 3, Attila Somfalvy, a declarat ieri ca Yaniv era singurul baiat al cuplului Hershkowitz, originar din Romania.

Cifre schimbatoare

Agentia France Presse noteaza ca ieri au fost ucisi in diverse incidente 35 de civili si alti 70 au fost raniti. Numarul total al victimelor de la inceputul ostilitatilor se ridica, conform unui bilant realizat de AFP, la 100 de morti si 276 de raniti. Bilantul este estimativ si se schimba de la o ora la alta, aminteste AFP.

LINII TELEFONICE PERMANENTE
  • Ambasada din Beirut 009615924848-849
  • Ambasada din Damasc 00963113327572
  • ×
    Subiecte în articol: externe zonă siria beirut liban romani anuntat