x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Justiţia suedeză nu îi inspiră încredere fondatorului Wikileaks

Justiţia suedeză nu îi inspiră încredere fondatorului Wikileaks

20 Iun 2014   •   15:10
Justiţia suedeză nu îi inspiră încredere fondatorului Wikileaks

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat azi la postul public de radio suedez (SR) că nu are nicio garanţie în ceea ce priveşte imparţialitatea justiţiei suedeze în cazul de viol pentru care aceasta vrea să-l audieze, transmite AFP.

'Mă preocupă ceea ce s-a întâmplat în Suedia, dacă luăm în considerare modul în care s-a derulat această procedură, şi nu m-a convins că aş fi tratat într-un mod imparţial şi just de sistemul judiciar suedez', a declarat australianul, intervievat de SR la Londra.

Assange este vizat de o plângere depusă de două suedeze de aproximativ 30 de ani, care îl acuză de viol şi agresiune sexuală ce ar fi fost comise în 2010 în regiunea Stockholm. Magistraţii suedezi vor să-l audieze, însă Assange refuză acest lucru şi susţine că este nevinovat.

Din iunie 2012, el s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului la Londra pentru a scăpa de un mandat de arestare european emis de Suedia, pe care poliţia britanică intenţionează să-l pună în aplicare imediat ce Assange va ieşi.

Assange se teme că în cele din urmă va fi extrădat şi urmărit în justiţie în SUA, ţară unde a difuzat aproximativ 700.000 de documente secrete pe site-ul care l-a făcut celebru.

El a deplâns un dialog al surzilor cu magistraţii de la Stockholm. 'Autorităţile suedeze au fost invitate să-mi vorbească la telefon, deplasându-se la Londra, prin videoconferină. Aceste cereri au fost formulate de nenumărate ori, dar pur şi simplu ignorate', a subliniat el.

Justiţia suedeză consideră că venirea lui Assange pe sol suedez este indispensabilă procedurii lansate împotriva sa.

Avocaţii suedezi ai lui Assange intenţionează să prezinte marţi justiţiei noi elemente în apărarea sa, suficient de convingătoare, în opinia lor, pentru a determina abandonarea urmăririi penale.

Ecuadorul, care i-a acordat azil politic, s-a declarat dispus să-l menţină în ambasada sa 'atât timp cât va fi necesar' . (Agerpres) 

×
Subiecte în articol: wikileaks julian assange