x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fondatorul WikiLeaks a pierdut procesul şi ar putea fi extrădat în Suedia

Fondatorul WikiLeaks a pierdut procesul şi ar putea fi extrădat în Suedia

de Marina Constantinoiu    |    24 Feb 2011   •   14:06
Fondatorul WikiLeaks a pierdut procesul şi ar putea fi extrădat în Suedia
Sursa foto: Stefan Wermuth/Rueters

153504-2011-02-24t105219z-200289888-gm1e72o1gfv01-rtrmadp-3-britain-wikileaks.jpgJulian Assange, fondatorul WikiLeaks, a pierdut procesul în faţa instanţei londoneze, el riscând acum extrădarea în Suedia. Assange are la dispoziţie şase zile pentru a face recurs. Dacă pierde din nou, în 10 zile va putea fi extrădat, potrivit The Guardian.

Assange a sosit joi în jurul orelor 10:00 GMT la tribunalul londonez care urma să îi comunice decizia privind cererea de extrădare a sa depusă de Suedia, în cadrul dosarului privind “violenţelor sexuale” în care este implicat Assange în Suedia, relatează AFP.

Australianul, în vârstă de 39 de ani, a aşteptat judecarea dosarului privind extrădarea într-o reşedinţă de provincie din Anglia, în care a fost, de fapt, arestat la domiciliu. El a sosit în faţa instanţei londoneze însoţit de avocaţi şi nu a făcut nici o declaraţie jurnaliştilor prezenţi la tribunal. În faţa intrării se mai află şi circa 20 de simpatizanţi ai lui Assange, unii dintre ei îmbrăcaţi într-o salopetă portocalie, aluzie la îmbrăcămintea deţinuţilor de la baza americană Guantanamo, unde Assange se temea că va ajunge după difuzarea telegramelor şi notelor diplomatice confidenţiale americane de către site-ul său de dezvăluiri, WikiLeaks.

Alţi susţinători poată cu ei pancarte pe care scrie “Salvaţi WikiLeaks” şi “Lăsaţi liberă libertatea”.

Assange a contestat cererea de extrădare a Suediei, luptând împotriva ei încă de când a fost arestat şi eliberat condiţionat în luna decembrie. El neagă cu vehemenţă acuzaţiile lansate de două femei în august anul trecut, reaminteşte The Guardian. Assange se teme că extrădarea lui în Suedia, în cadrul acestui dosar privind violenţele sexuale va uşura acţiunea Washingtonului în vederea obţinerii extrădării lui în SUA, pentru posibile acuzaţii referitoare la dezvăluirea corespondenţei confidenţiale a diplomaţilor americani.

×