x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fondatorul WikiLeaks va contesta decizia de extrădare a sa în Suedia

Fondatorul WikiLeaks va contesta decizia de extrădare a sa în Suedia

de Marina Constantinoiu    |    11 Iul 2011   •   13:10
Fondatorul WikiLeaks va contesta decizia de extrădare a sa în Suedia

Dupa opt luni de batalii judiciare, fondatorul site-ului Internet WikiLeaks, Julian Assange, revine marti si miercuri in fata unui tribunal din Londra, pentru a contesta decizia de extradare a sa catre Suedia, unde este cercetat pentru un caz de viol si pentru agresiuni sexuale, relateaza AFP.

Australianul in varsta de 40 de ani, care este in arest la domiciliu de la inceputul lunii decembrie in Anglia, va comparea in fata Curtii Supreme, unde va face recurs impotriva deciziei unui tribunal londonez din februarie, de a valida cererea sa de extradare emisa pe numele sau de catre Suedia.

Assange a negat permanent acuzatiile de agresiune sexuala si de viol care ii sunt aduse de doua suedeze pentru niste fapte care dateaza din august 2010 si s-ar fi petrecut in Suedia. El a sustinut tot timpul ca ambele femei au intretinut relatii sexuale consimtite cu el.

In februarie, in prima instanta, judecatorul britanic Howard Riddle si-a dat avizul pentru extradare. El a respins argumentele apararii, in special pe cele potrivit carora Assange s-ar putea sa nu beneficieze de un proces echitabil in Suedia, din cauza faptului ca problemele cu caracter sexual se dezbat in general cu usile inchise in aceasta tara.

Assange, care nu a fost inculpat oficial de autoritatile suedeze, a fost arestat in decembrie la Londra, in virtutea unui mandat de arestare european emis de Stockholm, si ulterior arestat la domiciliu intr-un castel de provincie care ii apartine unui prieten. Arestarea sa a intervenit intr-un moment in care WikiLeaks publica un val de telegrame diplomatice americane, care au provocat furia Guvernului american.

×