x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Fortareaţa zburătoare" B-24 a ajuns în coteţ la găini

"Fortareaţa zburătoare" B-24 a ajuns în coteţ la găini

de Carmen Plesa    |    09 Mai 2011   •   17:33
"Fortareaţa zburătoare" B-24 a ajuns în coteţ la găini
164512-captura-veteranul.jpgLa 23 iulie 1944, sergentul american Bill Giambrone zbura pe deasupra României într-un avion ce avea ordin să bombardeze liniile ferate din zona Giurgiu. Un bombardier al forţelor germane a deschis însă focul asupra celui american, iar Bill Giambrone a reuşit să se paraşuteze cu câteva clipe înainte ca avionul să se prăbuşească. A aterizat pe un câmp şi a fost luat prizonier în satul Gălăteni.

Împreună cu alţi doi veterani americani, Giambrone a făcut o călătorie în România, pentru a revedea locurile care i-au marcat existenţa în cel de al Doilea Război Mondial. Au angajat un translator şi au mers în satul lângă care se prăbuşise avionul.

"La Gălăteni, au întâlnit un profesor care a scris despre bombardamentele americanilor asupra României, iar un om le-a spus că o bucată din avionul de tip B-24 i-a omorât porcul. Au întâlnit şi un om care a spus că ar fi fost gardianul lui Giambrone”, scrie The Inquirer.

Preotul din sat i-a dus la un cimitir unde au fost iniţial îngropaţi cei opt americani care au murit după ce avionul a fost bombardat. Doar Giambrone şi încă un soldat au reuşit atunci să supravieţuiască, paraşutându-se, şi au fost duşi într-o tabără pentru prizonierii de război, de unde au fost eliberaţi câteva luni mai târziu.

La Gălăteni, cei trei veterani americani au vrut să vadă şi câmpul pe care s-a prăbuşit avionul de luptă, ale cărui resturi au fost strânse de săteni, după incident, la ordinul germanilor.

Într-o curte, au găsit o bucată de aluminiu care s-a dovedit a fi parte a aripii bombardierului american, şi care acum folosea drept gard pentru găini. L-au întrebat pe traslator cât să ofere pentru bucata de aluminiu, iar acesta le-a sugerat "50-60 de lei”. Americanii au oferit 20 de lei şi au plecat acasă şi cu gardul găinilor, şi cu o altă bucată din avion, găsită în apropiere, pentru care au plătit aceeaşi sumă.

Bill Giambrone are astăzi 90 de ani şi păstrează cele două bucăţi de metal luate din România în casa sa din Norristown, Pennsylvania, unde fotografia foştilor camarazi din cel de al Doilea Război Mondial este expusă la loc de cinste.

×