x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Forţele aeriene israeliene revin în România la antrenamente.

Forţele aeriene israeliene revin în România la antrenamente.

de Marina Constantinoiu    |    Robert Veress    |    15 Iun 2011   •   13:00

Fortele Aeriene Israeliene (IAF) vor reveni in Romania pentru antrenamente in cursul lunii august, la un an dupa ce sase militari israelieni au murit in urma prabusirii unui elicopter in Muntii Carpati, relateaza cotidianul israelian de limb` englez` Jerusalem Post.

Un avion de transport de tip C-130 Hercules, apartinand IAF, va merge in august in Romania pentru manevre comune, sus]in surse citate de cotidianul israelian. Fortele Aeriene Israeliene nu au mai trimis piloti in Romania dupa ce sase militari israelieni si un ofiter roman au murit in urma prabusirii unui elicopter de tip Sikorsky CH-53 Sea Stallion, in urma cu un an, in timpul unui exercitiu militar.

Comandantul IAF, generalul Ido Nehushtan, va merge de asemenea in Romania, anul acesta, pentru o ceremonie comuna in memoria militarilor morti in accident, precizeaz` sursa citat`.

Fortele Aeriene Israeliene sunt interesate sa continue antrenamentele in Romania si in special in Muntii Carpati, care sunt cunoscuti pentru vremea instabila, varfurile inalte si padurile dese, teren pe care pilotii israelieni nu se pot antrena frecvent. Aceste conditii sunt similare celor pe care IAF le-ar putea intalni in operatiuni viitoare.

In 2006, ministrul israelian al Apararii de la acea vreme, Shaul Mofaz, a semnat un acord pe cinci ani cu omologul sau roman, care permite IAF sa trimita avioane si militari pentru antrenamente in Romania, reaminteste Jerusalem Post.

'Acordul intre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Statul Israel privind cooperarea militara, semnat la Bucuresti, la 09.03.2006, si aprobat prin HG nr. 638 din 18.05.2006, a intrat in vigoare la 18 iunie 2010', a precizat Biroul de Presa al MApN, pentru Jurnalul National.

×