x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Forţele de ordine din Nicaragua au folosit "arme de război" împotriva protestatarilor

Forţele de ordine din Nicaragua au folosit "arme de război" împotriva protestatarilor

18 Oct 2018   •   14:03
Forţele de ordine din Nicaragua au folosit "arme de război" împotriva protestatarilor

Forţele de ordine din Nicaragua au folosit arme de război împotriva protestatarilor antiguvernamentali, potrivit unei investigaţii a Amnesty International, notează The Guardian.

Cel puţin 322 de persoane au fost omorâte, iar 2000 au fost rănite, majoritatea de au fost victime ale poliţiştilor sau ale grupărilor paramilitare proguvernamentale, de la începutul protestelor, din aprilie, după ce guvernul a adoptat reforme pentru un sistem de securitate social.

Protestatarii au fost arestaţi în mod arbitrar, torturaţi şi cel puţin 300 au fost acuzaţi de terorism. Cel puţin un jurnalist a fost ucis, iar mai mulţi reporteri din afara ţării au fost deportaţi.

Noul raport al Amnesty Internatuional a documentat încălcările drepturilor omului între 30 mai şi 18 septembrie 2018, despre care se crede că au fost făcute în mod conştient, în urma ordinelor venite de la cel mai înalt nivel, inclusiv din partea preşedintelui Daniel Ortega şi a soţiei sale, Rosario Murillo, care ocupă funcţia de vicepreşedinte.

O mică parte dintre protestatari au utilizat mortiere făcute în casă, însă forţa letală folosită de forţele de ordine a fost disproporţionată, potrivit Amnesty. “Strategia de represiune implementată de forţele de securitate şi de grupările proguvernamentale din Nicaragua a dus la încălcarea gravă a drepturilor omului, ceea ce trebuie să fie investigat cu atenţie, iar cei responsabili trebuie să fie aduşi în faţa justiţiei.”, a spus directoarea Amnesty International, Erika Guevara-Rosas.

×