x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Forţele lui Bashar al-Assad se confruntă pentru prima oară cu Turcia, în nordul Siriei

Forţele lui Bashar al-Assad se confruntă pentru prima oară cu Turcia, în nordul Siriei

29 Oct 2019   •   20:50
Forţele lui Bashar al-Assad se confruntă pentru prima oară cu Turcia, în nordul Siriei

„Lupte violente” au avut loc marţi în nordul Siriei între forţele regimului de la Damasc şi cele ale Turciei, pentru prima dată de la declanşarea ofensivei turce în zona de frontieră, la 9 octombrie, conform unei organizaţii neguvernamentale, citată de France Presse.

Tiruri de artilerie ale unităților militare ale Ankarei au vizat trupele regimului sirian şi „lupte cu mitraliera” au avut loc la marginea satului Al-Assadiya din apropierea graniţei dintre Siria şi Turcia, potrivit Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care a anunţat şase răniţi în rândul forţelor trimise de Damasc.

Acestea sunt „primele lupte” între cele două tabere, de la lansarea ofensivei Ankarei pentru a alunga forţele kurde din zonă, susține OSDO.

Ofensiva i-a forţat pe kurzi să înceapă o apropiere cu regimul lui Bashar al-Assad, el însuşi susţinut pe teren de Rusia.

De ultimele evoluţii a beneficiat foarte mult Al-Assad (foto), care a putut să desfăşoare trupe în zone din nordul ţării, scăpat de ani de zile de sub controlul său, notează AFP. Forţele regimului sirian sunt acum la un pas de soldaţii turci.

În ultimele săptămâni, confruntări sporadice au avut loc deja între forţele Damascului şi aliaţii sirieni ai turcilor, care participă la ofensiva Ankarei.

Aceste forţe auxiliare antrenate şi finanţate de Turcia sunt foşti rebeli care s-au concentrat anterior în lupta contra lui Al-Assad.

Oficial, ofensiva Ankarei a fost oprită în urma unui acord încheiat de Rusia şi Turcia, la 22 octombrie, deşi lupte sporadice au fost semnalate de atunci în jurul oraşului de frontieră Ras al-Ayn.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: bashar al-assad turcia siria