x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Forţele lui Gaddafi împuşcă manifestanţii la Tripoli

Forţele lui Gaddafi împuşcă manifestanţii la Tripoli

de Marina Constantinoiu    |    25 Feb 2011   •   16:22

Forţele loiale regimului politic al lui Muammar Gaddafi au deschis focul în plină stradă în direcţia manifestanţilor, după ce opozişia a anunţat că au “eliberat” estul ţării, relatează AFP.

În cea de-a 11-a zi de revolte sângeroase contra regimului lui Gaddafi, care susţine că oponenţii săi sunt teleghidaţi de Al-Qaida, mişcarea de contestare se extinde de la vest de Tripoli spre Benghazi, la 1.000 de kilometri est de capitală, în oraşele de pe litoralul Mediteranei sau din apropierea litoralului, imensa majoritate a ţării, în proporţi de 93% deşertică, fiind ocolită de confruntări.

Forţele de ordine libiene au tras asupra manifestanţilor în mai multe cartiere ale capitalei Tripoli, la ieşirea de la rugăciunea de vineri, provocând moartea mai multor persoane, au declarat pentru AFP martori oculari. “Forţele de ordine au tras asupra manifestanţilor fără a face distincţie. Sunt morţi pe străzile din Sug al Jomaa”, a declarat pentru AFP un locuitor al cartierului. Alţi locuitori din alte cartiere de la periferia estică, precim Ben Ashur şi Fashlum, au semnalat “focuri de armă în direcţia tuturor celor care se află în stradă”.

Forţele de poliţie s-au desfăşurat în jurul mai multor moschei pentru a împiedica manifestaţiile, potrivit martorilor oculari. Sute de persoane manifestează la Tajura, un cartier din Tripoli, contra regimului.

Susţinătorii liderului libian sunt masaţi la Tripoli, unde miliţia Khamis dispune de 9.000 de combatanţi, de tancuri şi de avioane, potrivit unor informaţii neconfirmate.

Semn că puterea încearcă să stăvilească valul de contestare, televiziunea oficială libiană a anunţat un ajutor de 400 de dolari pentru familiile libiene, precum şi creşterea cu 150% a salariilor anumitor funcţionari.

La Tobruk, în estul ţării, peste 1.000 de persoane s-au adunat în cadrul unei manifestaţii de protest, fluturând steaguri din timpul monarhiei libiene a regelui Idriss Senussi, care s-a impus ca un simbol al insurecţiei. “Libia liberă! Gaddafi afară!”. “Poporul vrea căderea regimului!”, scandează aceştia.

Un locuitor din Musratha, al treilea oraş ca mărime al ţării, a declarat pentru AFP că forţele loiale lui Gaddafi au fugit, dar că au avut loc confruntări la o bază aeriană situată în apropiere, care s-au soldat cu moartea a doua persoane.

La Musratha, confruntări violente au opus zilele trecute partizani ai regimului “susţinuţi de mercenari africani” şi manifestanţi, potrivit mai multor martori oculari.

La vest de Tripoli, în oraşul Zawiyah, teroriştii au sugrumat mai mulţi soldaţi, potrivit agenţiei oficiale Jana, în timp ce jurnalul libian Quryna, din Benghazi, au fost ucise 23 de persoane într-un asalt al forţelor de securitate asupra oraşului.

×
Subiecte în articol: gaddafi tripoli benghazi musratha