x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FORUM: O LIMBA NOUA: ROGLEZA

FORUM: O LIMBA NOUA: ROGLEZA

30 Sep 2004   •   00:00

Romanii care se intalnesc in fiecare zi pe forumul format doar de o luna, numit "Brasovenii", se distreaza pe seama unui dialect inventat de emigrantii romani.

"Nu stiu daca ati observat, dar s-a inventat o noua limba, cea a romanilor din America. Am denumit-o ROGLEZA. Cei mai multi romani vin in America fara prea multe cunostinte de limba engleza. Unii dintre ei merg la cursuri pentru a o invata, dar majoritatea o invata «dupa ureche». Astfel a luat nastere ROGLEZA, o amestecatura formata din romana si engleza. Pentru romani este foarte usor sa «invete» aceasta noua limba, pentru americani este mult mai greu, dar cu efort, se poate invata cred. Iata cateva exemple din «manualul»de rogleza:
  • Ma duc pana la bilding-ul meu sa schimb niste uindous tonait, ma duc in sam pleisis, ca maine incep sa uorc la un nou jab, si nu o sa mai am taim sa ma distrez.
  • am cumparat niste cichen, diseara o sa cuc ceva nais pentru hasbandul meu, ca vine de la jab veri hangri.
  • Ai do no daca pot sa vin la saping cu tine, trebuie sa fac landri ca nu mai avem nimic clin.
  • Uatz ap men, tot la flor dai cu sapa? Meibi iti schimbi si tu jabul ca o sa ghet sic cu spatele. Romanii se adapteaza foarte repede in alta tara. Se integreaza in noua societate fara mare efort. Am intalnit romani veniti de nici un an in America, nu vorbesc engleza, dar se perfectioneaza in rogleza, fac un copil rapid si il numesc James".
    ;@Vlad (da oan and onli)

    "Culmea ca baza latina a limbii romane creeaza «maciuri» de la mach :) mai bune decat limbile slavone sau asiatice. Sa-i vezi pe chinezi sau pe indieni la ce limba ajung.

    Fenomenul este parte din integrarea multiculturala si, mai ales, este poate o expresie a dorintei de transformare interioara. Aceasta limba a fost si este parte din cel mai sanatos sistem de integrare pe care il cunosc. A creat din sclavul marxist un om liber, patron si, mai ales, iubitor de familie.

    Sar de la una la alta, dar stiati ca numarul de copii pe familie (din nou in randul exilului) depaseste la mare distanta pe cel al romanilor straini sub ocupatia marxista?

    Stiati ca viteza de integrare a romanilor depaseste aproape toate natiunile (excluzand tarile nordice, Anglia si Irlanda)?

    Stiati ca emigratia romaneasca (statistica posibila numai in cazul exilului) se remarca prin nivelul de educatie si succes financiar al primei generatii nascute in USA? Adaug ca integrarea in societatea americana pentru europeni este considerata dupa anul 15, cu conditia ca individul sa inteleaga si sa fie cel putin spectator la un meci de beizbol :)
    ;@Vasile

    PS. Ma duc sa mapuiesc in chicen ca unul dintre bois a dat cu milcul pe jos :)
    Hasta la vista! Acelasi."
  • ×
    Subiecte în articol: diaspora limba