x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FORUM: OAMENII PLEACA...

FORUM: OAMENII PLEACA...

30 Oct 2004   •   00:00

Pe forumul Jurnalului National este discutata plecarea ilegala din tara. Cine si de ce? Cum se ajunge la asa ceva? Un cititor raspunde:

Oamenii pleaca, gasesc oarece de lucru. De la mine din oras sunt sute, poate mii plecati in Italia, Spania, Grecia, Germania, lucreaza pe la ferme, in constructii, pana isi fac un pic de cheag, apoi incearca sa-si randuiasca apele pe acolo, sa puna o tenta cat de cat legala la baza existentei lor acolo. Cunosc o familie, cu trei fete. Au cautat ce au cautat de lucru pe aici, nimic. A venit o tipa din Italia si a dus-o pe cea mai mare la lucru. 7 luni a lucrat fata la o ferma pe langa Imola, apoi s-a cunoscut cu o familie care avea nevoie de baby-sitter la doi copii. Fata a avut noroc ca avea pregatire de kinoterapeut. Acum are clientela, si-a dus si celelalte doua surori. Acesta este un caz fericit... insa sunt oameni… tati disperati, care pleaca cu prima ocazie. Am un cunoscut, inginer constructor. Acum 2 ani s-a inchis sandramaua… n-a gasit nimic. Acum un an a plecat in Italia. A lucrat in constructii ca simplu muncitor. De la 160 kg… a ajuns la 98... dar cand a plecat, a plecat ilegal, din disperare... sunt mii, sute de mii de romani disperati. Accepta tot felul de munci, unii reusesc, altii nu. Eu va garantez ca cel putin 50% dintre romani pleaca ilegal sau ocolesc cumva legea.

Intreba Costin intr-un post: cu ce conditie s-ar intoarce acasa? Intrebarea este foarte buna, insa doar doua raspunsuri:
  • 1. Din disperare... n-au reusit nimic p’ acolo;
  • 2. Nicicum si niciodata. Pai cum sa vina acasa cand in propria-i tara a fost tratat mai bestial decat sunt acolo? Tara i-a lasat fara paine, le-a calcat demnitatea in picioare, i-a facut fugari peste granite... i-a facut tiganii Europei...@alex
  • ×
    Subiecte în articol: diaspora