x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Forum: ROMANII, CAND SE INTALNESC

Forum: ROMANII, CAND SE INTALNESC

23 Sep 2004   •   00:00

Pe mail-ul diaspora@jurnalul.ro, un roman din Germania ne-a scris pentru a ne impartasi experientele lui legate de romanii intalniti in "afara".

"Am fost in week-end in Bad Duerkheim (http://www. bad-duerkheim.de/html/), la un fel de Festival al vinului. Lume multa, standuri cu mancare si bauturi, masinute care se tamponeaza etc. La un moment dat (eram cu niste prieteni), fetele se opresc in fata unui stand mare cu papusele de plus si cu alte mici jucarioare si se hotarasc sa "joace". Ideea era ca puteai sa cumperi niste "lozuri" care aveau inscrise puncte: 5, 10, 20, 50 etc. Cumpara fetele fiecare 5 lozuri, le deschidem, adunam punctele si descoperim ca n-am facut o mare afacere: adunasem doar 40-50 de puncte. Pentru a putea sa iei vreun Maimutoi de plus trebuia sa strangi macar 400 de puncte.

Cum vorbeau ele asa intre ele langa stand ca ce sa mai faca, sa mai dea bani sa mai ia alte lozuri sau sa renunte, le aude cea care aduna punctele si le cheama la ea : tipa era romanca si le abordeaza - evident pe romaneste - si da fiecareia 500 de puncte, asa, pe sestache... Evident ca a fost o surpriza placuta, cu 500 de puncte au putut toate sa-si ia cate un ursulet de plus. La sfarsit, romanca de la stand ne-a intrebat daca mai vrem si altele, dar am refuzat-o politicos, era deja suficient. Mai tarziu, stand pe o banca si vorbind intre noi (evident in romaneste), un nene se opreste si intra in vorba cu noi: era si el roman plecat de multi ani si venise in sat la "odihna si tratament". Mai povestim de una de alta si il intrebam daca nu stie cumva un loc de unde am putea sa cumparam si noi must, pentru ca la ditamai "Festivalul Vinului" n-am gasit decat vin, nu si must. El spune «ba da, stiu un producator». Mergem cu el la un stand, vorbeste cu o vanzatoare care pune mana pe mobil, da un telefon si dupa doua minute ne spune: "duceti-va la mine acasa, ca va asteapta bunicul sa va dea must. Romanul care ne interpelase stia unde este casa si ne-a dus acolo unde ne-a asteptat un bunicutz. Omul ne-a invitat in casa si ne-a rugat sa ne asezam la masa si, eventual, sa mai degustam niste vinuri in timp ce el se duce prin beci sa caute niste must pentru noi. Dupa vreo 15 minute, timp in care noi deja apucaseram sa gustam din vinurile casei, se intoarce si bunicul cu o canistra plina cu must... Evident, totul a costat, da’ concluzia noastra a fost ca am avut parte de o zi excelenta; nu numai ca ne-am facut cu ursuleti de plus, dar am reusit sa cumparam si vin direct de la producator".;@Fai

×
Subiecte în articol: diaspora