x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fost angajat al Pentagonului, acuzat de spionaj în favoarea Chinei

Fost angajat al Pentagonului, acuzat de spionaj în favoarea Chinei

12 Iun 2009   •   00:00

Un fost angajat al Pentagonului, care a avut acces la documente secrete, a fost acuzat de un tribunal federal din Statele Unite de spionaj în favoarea Chinei. Locotenent-colonelul James Wilbur Fondren, fost director adjunct în cadrul Comandamentului american pentru Pacific, filiala Washington, a fost arestat la jumătatea lunii mai şi acuzat de conspiraţie în vederea transmiterii de informaţii clasificate unui agent chinez. Anunţul a fost făcut de Departamentul de Justiţie al SUA.



Fostul oficial american, acum în vârstă de 62 de ani, a acţionat în perioada noiembrie 2004 - februarie 2008, se arată în rechizitoriul redactat de tribunalul federal, citat de ediţia online a publicaţiei Philadelphia Inquirer. Capetele de acuzare cuprind: furnizarea de informaţii clasificate unui agent străin, acţiuni în calitate de agent al unei ţări străine şi declaraţii mincinoase făcute în faţa agenţilor FBI. Dacă se dovedeşte vinovat de toate acestea, James Wilbur Fondren riscă 60 de ani de închisoare.

În urmă cu numai o săptămână, un fost angajat al Departamentului de Stat american şi soţia sa au fost arestaţi cu acuzaţia de spionaj în favoarea Cubei. Cei doi riscă să fie condamnaţi la câte 20 de ani de închisoare pentru disimularea activităţilor ilegale şi primirea unui salariu din partea Departamentului de Stat, câte 10 ani pentru faptul că au fost agenţi ai unui guvern străin şi câte cinci ani pentru conspiraţie.

antena3.ro

×
Subiecte în articol: externe